SPASILI JE KURDI

Švedska tinejdžerica: Život s islamistima je težak

ISIL
24.02.2016.
u 10:30

Švedska tinejdžerica koja je spašena od militanata "Islamske države" u Iraku izjavila je kako je život u takozvanom kalifatu "zaista težak" i da ju je na odlazak u Irak nagovorio njen dečko.

U prvom intervjuu od kada su je spasile specijalne kurdske snage na sjeveru Iraka, ova šesnaestogodišnjakinja rekla je kurdskoj televiziji kako je upoznala svog dečka sredinom 2014. godine, nakon što je napustila školu u Švedskoj.

"U početku nam je bilo dobro, ali on je potom počeo gledati video-snimke ISIL-a i pričati o njima", rekla je djevojka u kratkom intervjuu koristeći drugo ime za "Islamsku državu".

Ona je rekla kako joj je dečko potom rekao da želi ići u ISIL i da je ona to prihvatila, ali da u to vrijeme nije znala ništa ni o toj organizaciji, niti o islamu.

Par je krenuo iz Švedske u svibnju 2015. godine i prešao Europu autobusom, a potom je iz turske provincije Gazijantep prešao u Siriju.

Odatle su ih militanti "Islamske države" prebacili autobusom sa ostalim muškarcima i ženama u irački grad Mosul i dali im kuću u kojoj nije bilo struje, niti tekuće vode.

"Nisam imala novca i život je bio težak. Kada sam dobila telefon, počela sam se javljati svojoj majci i rekla sam joj da želim ići kući", rekla je ova tinejdžerka.

Ona je spašena 17. veljače, a sada se nalazu u regiji iračkog Kurdistana i bit će predana švedskim vlastima.

Službe sigurnosti procjenjuju da su stotine muškaraca i žena sa Zapada otišli da se pridruže "Islamskoj državi" od kada je ta grupa zauzela velike dijelove Iraka i Sirije u lipnju 2014. godine.

Majka koja je povela svog sina od 14 mjeseci u Siriju da bi se pridružila toj organizaciji osuđena je na šest godina zatvora pred sudom u Britaniji ranije ovog mjeseca. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije