EXPREESSEN:

Švedska će idući tjedan podnijeti molbu za članstvo u NATO-u

12.05.2022.
u 15:56

Švedska vlada planira idući tjedan podnijeti molbu za članstvo u NATO-u, nakon što je susjedna Finska napravila ključne promjene u svojoj sigurnosnoj politici od Drugog svjetskog rata poslije ruske invazije na Ukrajinu, javile su dnevne novine Expressen u četvrtak. 

Švedski parlament raspravljat će o sigurnosnoj situaciji u ponedjeljak i premijerka Magdalena Andersson potom će sazvati izvanrednu sjednicu vlade na kojoj će biti donesena službena odluka o podnošenju molbe, piše Expressen, pozivajući se na neimenovane izvore.

Molba će nakon toga biti poslana izravno, pod pretpostavkom da se ništa neočekivano neće dogoditi, izjavili su izvori za Expressen.

Uveliko se očekuje da nakon ruske invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”, Švedska i Finska zatraže veću sigurnost pridružujući se NATO-u i odustajući od višedesetljetne vojne nesvrstanosti, a vladajući švedski Socijaldemokrati još raspravljaju hoće li promijeniti politiku i podržati molbu. Stranka bi trebala donijeti odluku u nedjelju, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?