sami protiv svih

Šveđani odbijaju nositi maske: "Donose više štete nego koristi"

04.09.2020.
u 11:16

Državni epidemiolog Anders Tegnell iz Agencije za javno zdravstvo tvrdi kako zdravstvene studije nisu dokazale da maske djelotvorno ograničavaju širenje virusa, sugerirajući da čak mogu donijeti više štete nego koristi ako se ne koriste ispravno.

Švedska je već na početku epidemije privukla pozornost javnosti jer nije uvodila nikakve oštrije mjere, a sada se ponovno ističe odbijajući nošenje zaštitnih maski. 

 

Naime, iako se veći dio svijeta pomirio s pokrivanjem nosa i usta na preporučenim mjestima, Šveđani bez maske izlaze van, voze se autobusima i metroima, kupuju hranu i odlaze u školu, a samo rijetki nose maske.

Švedski službenici javnog zdravstva tvrde da maske nisu dovoljno učinkovite u ograničavanju širenja virusa da bi preporučili masovnu uporabu, inzistirajući kako je važnije poštivati epidemiološke preporuke fizičke distance i pranje ruku.

Švedska je sedma po broju smrti po glavi stanovnika, njih 575 na milijun stanovnika, a uglavnom se radi o neuspješnim pokušajima zaštite starijih osoba u staračkim domovima tijekom ranije faze pandemije, navodi Euractiv.

Ova skandinavska država nikada nije zatvorila škole, tvrtke, kafiće i restorane te je imala stalnu visoku razinu prijenosa. Međutim, za razliku od mnogih europskih zemalja koje bilježe ponovni porast slučajeva, čini se da švedske brojke idu prema dolje.

Dnevni broj preminulih dosegao je vrhunac u travnju i sada je pao na tek nekoliko smrtnih slučajeva dnevno. Broj preminulih je u stalnom padu od početka lipnja. Švedski javni zdravstveni dužnosnici kažu da ne vide ni jedan razlog za promjenu svoje strategije s obzirom na naizgled pozitivan trend, a to uključuje i njihov stav o maskama.

Državni epidemiolog Anders Tegnell iz Agencije za javno zdravstvo tvrdi kako zdravstvene studije nisu dokazale da maske djelotvorno ograničavaju širenje virusa, sugerirajući da čak mogu donijeti više štete nego koristi ako se ne koriste ispravno.

KK Cheng, epidemiolog s Instituta za primijenjena zdravstvena istraživanja Sveučilišta u Birminghamu, rekao je za AFP da je takvo obrazloženje “neodgovorno” i “tvrdoglavo” te je pozvao Švedsku da promijeni stav. 

Tegnell inzistira da su brojevi u Švedske pali otkad su poboljšane procedure u staračkim domovima i zato što ljudi sada ostaju kod kuće kad su bolesni, rade od kuće i poštuju fizičku distancu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?