RAZLIČITA OBJAŠNJENJA

Sve zavjere o Zemlji kao ravnoj ploči? Zagovornici imaju nekoliko teorija

zemlja kao ravna ploča
Thinkstock
28.08.2023.
u 07:43

Neki teoretičari ravne Zemlje tvrde da gravitacija nije stvarna sila već iluzija uzrokovana ubrzanjem Zemlje prema gore

Živimo u svijetu koje je, s obzirom na povezanost, Internet i sve drugo, zapravo postalo jedno veliko globalno selo. Svakoj informaciji, nakon što je objavljena, potrebno je svega par minuta da bude raširena diljem Zemlje. U tome pomažu brojni mediji ali i društvene mreže tako da svatko može pronaći odgovarajući sadržaj za sebe. U takvim uvjetima ne čudi što i brojne teorije zavjere i slično svako malo nailaze put do javnosti čemu dodatno pomaže i činjenica što se u pravilu radi o iznimno glasnoj populaciji ljudi.

Među njima su i oni koji žive u uvjerenju kako je Zemlja zapravo ravna ploha što pojašnjavaju s nizom teorija. Postoji na stotine raznih njihovih teorija, a ovo su, prema portalu www.listverse.com, neke od najraširenijih. Podsjećaju kako su drevne civilizacije ostavile za sobom tekstove i umjetnička djela koje neki teoretičari ravne Zemlje tumače kao dokaze za ravnu Zemlju. Oni tvrde da su drevne kulture, kao što su Egipćani i Mezopotamci, posjedovale napredno znanje o pravom obliku planeta, koji su prikazivali kao disk koji lebdi usred kozmosa. Prema tim teoretičarima, drevni egipatski zapisi opisuju svijet kao disk u oceanu nad kojim se nadvijaju nebesa.

Zagovornici ravne Zemlje smatraju da je ideja o sferičnoj Zemlji razrađena zavjera koju održavaju vlade, svemirske agencije i utjecajne osobe. Prema ovoj teoriji, moćnici manipuliraju dokazima, doktorskim slikama i ušutkavaju glasove koji se ne slažu kako bi zadržali kontrolu i potisnuli istinu o našem ravnom svijetu. Teoretičari ravne Zemlje također dovode u pitanje vjerodostojnost znanstvenih institucija, uključujući NASA-u i glavne znanstvenike. Oni vjeruju da su te institucije dio zavjere i da namjerno šire lažne informacije o obliku Zemlje.

 

Neki entuzijasti za ravnu Zemlju tvrde da Zemlja nije samo ravna, već i zatvorena unutar masivne nebeske kupole. Oni vjeruju da ova kupola objašnjava fenomene neba i nebeskih tijela, pružajući doslovni nebeski svod opisan u drevnim religijskim tekstovima.

Suprotno uvriježenom znanstvenom shvaćanju, zagovornici ravne Zemlje dovode u pitanje postojanje gravitacije kakvu poznajemo. Teoretičari ravne Zemlje imaju različita objašnjenja gravitacije, ali njihova objašnjenja nisu potkrijepljena znanstvenim dokazima ili glavnim konsenzusom. Neki teoretičari ravne Zemlje tvrde da gravitacija nije stvarna sila već iluzija uzrokovana ubrzanjem Zemlje prema gore.

Prema ovoj teoriji, Zemlja nije samo ravna ploča. Također se beskonačno proteže u svim smjerovima. Zagovornici tvrde da se horizont čini zakrivljenim zbog vizualnih ograničenja i atmosferske refrakcije. Tvrde da bi istraživanje izvan poznatih regija otkrilo nove zemlje i neistražena područja.

Zagovornici ravne Zemlje predlažu alternativno razumijevanje svemira. Oni tvrde da svemir nije beskonačni vakuum, već prostrana ravnina s drugim nebeskim tijelima koja kruže oko Zemlje. Ova teorija dovodi u pitanje široko prihvaćeni model našeg svemira i njegove međusobne povezanosti.

Ovaj krug ljudi dovodi u pitanje uvriježeno objašnjenje sunca i mjeseca kao udaljenih nebeskih tijela. Tvrde da su mnogo bliže Zemlji i da se kreću u kružnom uzorku iznad ravne ravnine. Prema ovoj teoriji, Sunce i Mjesec udaljeni su samo nekoliko tisuća milja od Zemlje i puno su manji nego što sugerira glavna struja znanosti.

Jedna neobična teorija ravne Zemlje sugerira da objekti ne padaju zbog gravitacije, već doživljavaju silu prema gore koja se naziva "Univerzalno ubrzanje”.

Teoretičari ravne Zemlje predlažu da se percipirana zakrivljenost horizonta i fenomen nestajanja broda mogu pripisati vizualnim distorzijama, a ne Zemljinoj zakrivljenosti. Oni tvrde da perspektiva, atmosferski uvjeti i ograničenja ljudskog vida stvaraju iluziju zakrivljenog horizonta.

Zagovornici ravne Zemlje dovode u pitanje točnost Globalnog pozicionog sustava (GPS) i njegovo oslanjanje na satelitsku tehnologiju. Oni predlažu alternativna objašnjenja za GPS funkcionalnost, kao što su zemaljski tornjevi ili skriveni mehanizmi, tvrdeći da GPS radi na lokalnoj razini, a ne na globalnoj. Vjeruju da tornjevi mobitela pomažu u prenošenju tih signala, a tornjevi se koriste za manipulaciju kretanja i položaja ljudi.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije