KORONAVIRUS

Sve je više zaraženih na Starom kontinentu

koronavirus
Reuters/Pixsell
08.04.2021.
u 20:40

Mnoge europske zemlje bore se s trećim valom pandemije, istodobno pokušavajući cijepiti što više svojih građana. Ovisno koliko su u tome uspješne, postrožuju ili ublažavaju epidemiološke mjere. 

Kašnjenje u isporuci cjepiva protiv COVID-a usporilo je cijepljenje u Europi, pa broj zaraženih koronavirusom na Starom kontinentu nastavlja rasti, javlja HRT. 

U Španjolskoj svi stariji od šest godina moraju nositi masku u zatvorenim prostorima, ali i na otvorenom. I dalje je na snazi policijski sat od 23 do 6 ujutro, zabranjena su putovanja, na javnim se prostorima ne smije okupiti više od 6 osoba.

Nakon što je Europska regulatorna agencija za lijekove pronašla potencijalnu vezu između AstraZenecina cjepiva i rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka u mozgu, vlada u Madridu odlučila je njime cijepiti samo starije od 60 godina.

- Čekamo studije i znanstvene dokaze koji bi mogli podržati primjenu druge doze drugim cjepivom, kao što pokazuju neke studije iz Velike Britanije, ili ne davanje druge doze, jer u uputi za upotrebu samog cjepiva AstraZenece stoji da je ono 70% učinkovito nakon prve doze, kazala je Carolina Darias, ministrica zdrastva Kraljevine Španjolske.

Francuska se zatvara

U Francuskoj je na snazi policijski sat od 19 do 6 ujutro. Zatvaraju se škole, otvorene ostaju samo trgovine s osnovnim namirnicama, bez posebnog dopuštenja ne može se putovati, ali smije se vježbati u krugu od 10 kilometra od svog doma. Cijepljenje se nastavlja, preporuka je da se Astrazenecino cjepivo daje populaciji starijoj od 55 godina, no to ne umiruje Francuze treće životne dobi.

- Stalno o tome slušamo na televiziji i radiju. Plaše nas, kazala je Julienne Pasqualei.

- Znam da je bilo problema s AstraZenecom, ali kad pogledate udio ljudi koji ima nuspojave u usporedbi s populacijom, to me ne zabrinjava. Svako cjepivo dolazi s određenim štetnim i pozitivnim učincima, rekla je Marie Jolland.

"Krhki" trend smanjivanja morbiditeta bilježe u Bugarskoj, koja je u posljednjih 14 dana na 9. mjestu u Europi po broju umrlih od COVID-a. I ondje se ograničava upotreba cjepiva AstraZenece.

- Cjepivo Oxford-AstraZenece mora se primjenjivati s povećanim oprezom kod žena mlađih od 60 godina. U toj dobnoj skupini ne smije ga se davati ženama koje imaju veći rizik od tromboze, kazao je bugarski ministar zdravstva Kostadin Angelov.

Brzo i masovno cijepljenje u Ujedinjenom Kraljevstvu daje pozitivne rezultate. U ožujku je zaraza pala za oko 60 posto u odnosu na veljaču.

- Sva tri cjepiva koja se koriste u Ujedinjenom Kraljevstvu sigurna su za sve dobne skupine, ali mlađi od 30 godina mogu se, ako to žele, cijepiti Pfizerovim ili Moderninim, rekao je britanski ministar zdravstva Matt Hancock.

Do 31. ožujka utrošeno je 20 milijuna doza cjepiva AstraZenece. Nuspojave su zabilježene u 79 slučajeva, od toga 19 sa smrtnim ishodom - sve nakon prve doze.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?