donacije

Svaki Amerikanac uplaćuje devet dolara za klimatski fond, Šveđanin 60 dolara

02.06.2017.
u 13:55

Američki porezni obveznici nisu jedini koji uplaćuju u globalni fond koji pomaže siromašnim zemljama da se nose s poljedicama rastuće razine mora i klimatskih promjena.

Predsjednik Donald Trump želi prekinuti američke uplate u Zeleni klimatski fond pod upravom UN-a, tvrdeći da nitko drugi nije ni blizu američkih milijardu dolara uplaćenih do sada. 

Ipak, i druge vlade sa slabijim ekonomijama od američke uložile su značajne sume novca.

Fond dobiva 694 milijuna dolara od Japana, 515 milijuna dolara od Britanije, 470 milijuna dolara od Švedske i 420 milijuna od Njemačke, pored donatora iz još desetak zemalja.

Kada se razmotre donacije po glavi stanovnika, neke zemlje uplaćuju više od Sjedinjenih Država. 

Dosadašnje američke donacije - među kojima je već uplaćena milijarda dolara i dvije milijarde koje je obećala Obamina administracija - znače da svaki Amerikanac uplaćuje devet dolara u fond, u usporedbi sa 60 dolara koliko uplaćuje prosječni Šveđanin i 50 dolara od svakog Norvežanina.

To su brojke kojima raspolaže fond sa sjedištem u Seulu, koji ima za cilj usmjeriti novac za pomoć siromašnim zemljama u borbi protiv klimatskih promjena, prenosi Associated Press.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?