NAJSMRTONOSNIJI POŽAR U POVIJESTI SAD-A

Strašni prizori s Havaja: Poginule 93 osobe, policija moli obitelji DNA uzorke za lakšu identifikaciju

požar na Havajima
Foto: Erin Hawk/REUTERS
1/3
13.08.2023.
u 17:55

Državna tužiteljica Anne Lopez rekla je da pokreće reviziju donošenja odluka prije i tijekom požara. Lokalni dužnosnici opisali su košmarni splet okolnosti, uključujući kvarove na komunikacijskoj mreži

U požaru koji je poharao otok Maui poginule su 93 osobe, što ga čini najsmrtonosnim požarom u povijesti SAD-a, a vlasti očekuju kako bi te brojke mogle i dalje rasti. Kako je došlo do ove tragedije i hoće li pomoć vlade doći na vrijeme, pitanje je koje frustrira brojne stanovnike tog havajskog otoka. "Stotine zgrada, od čega je velika većina njih stambenog karaktera, uništene  su ili oštećene", izjavio je guverner Josh Green navodeći kako je više tisuća ljudi zbog toga moralo utočište potražiti u skloništima, a šteta je oko 6 milijardi dolara, piše New York Times.

Preživjeli pomažu jedni drugima kako bi prebrodili ove prve dane katastrofe, a mnogi sumnjaju u vladinu pomoć. U gradu Honokowaiju, stanovnici pune kanister s benzinom kako bi jedni drugima pomogli.  "Ovo sve ide iz naših džepova. Gdje je vlada", kazala je Ashlee Yap.

Senatorica Mazie Hirono odgovorila je na kritike javnosti. "Jasno mi je zašto postoji frustracija, jer smo, kao što sam rekla, u razdoblju šoka i gubitka. Od onoga što vidim, državne agencije su ovdje", kazala je.

Savezna agencija za krizne situacije FEMA objavila je u subotu da žrtvama pomaže desetak saveznih agencija. Oko 150 zaposlenika FEMA-e, uključujući spasilačke ekipe, nalazi se već na Mauiju, a još ih stiže.

Identificiranje preminulih

Među brojnim izazovima s kojima se vlasti sada suočavaju je identificiranje žrtava i potraga za preživjelima. Policija u Mauiju zamolila je rođake nestalih da daju DNA uzorak kako bi lakše moglo doći do identifikacije.

Žestoke kritike usmjerene su i na sirene upozorenja postavljene oko Mauija koje se nisu aktivirale kad je vatra zahvatila povijesni grad Lahainu. Guverner Green je obećao da će poduzeti mjere. "Napravit ćemo analize kako bismo stvari učinili sigurnijima u budućnosti", rekao je Green koji je priznao da humanitarna pomoć sporo stiže jer ju je teško dopremiti na Maui s drugih otoka.

Spasilačke napore otežava činjenica što se do Lahaine na sjeveru i jugu može doći samo jednom velikom cestom. Grad je jako teško stradao i mnoge ulice izgledaju poput ratne zone.

 

 

Državna tužiteljica Anne Lopez rekla je da pokreće reviziju donošenja odluka prije i tijekom požara. Lokalni dužnosnici opisali su košmarni splet okolnosti, uključujući kvarove na komunikacijskoj mreži, snažne udare vjetra pučinskog uragana i odvojeni šumski požar desecima milja daleko, koji je učinio gotovo nemogućom koordinaciju s agencijama za upravljanje u hitnim slučajevima koje bi obično izdavale upozorenja i naredbe za evakuaciju.

FOTO: Posljedice požara na Havajima

A view of flames near the ocean at the historic town of Lahaina

 

Vatrogasci u međuvremenu i dalje gase požare u raznim dijelovima otoka. Trošak ponovne izgradnje Lahaine procijenjen je na 5,5 milijardi dolara, prema FEMA-i. Osim na zapadu Mauija, požari su izbili i na drugim dijelovima otoka kao i na susjednom otoku Havaji proširivši se brzo zbog snažnih vjetrova koji su puhali brzinom do 130 kilometara na sat.

Broj poginulih učinio je to najgorom prirodnom katastrofom na Havajima u povijesti, nadmašivši tsunami koji je ubio 61 osobu 1960., godinu dana nakon što su Havaji postali američka država. Posljednji broj smrtno stradalih premašio je 85 ljudi koji su stradali u požaru 2018. u gradu Paradiseu u Kaliforniji što je bio najveći broj od 1918. kada je požar Cloquet u Minnesoti i Wisconsinu odnio 453 života.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?