međunarodna tržišta

Strah od recesije spustio cijene nafte ispod 107 dolara

nafta
12.05.2022.
u 17:48

Cijene nafte kliznule su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 107 dolara budući da je strah od recesije nadjačao zabrinutost za opskrbu i geopolitičke napetosti u Europi.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala za 89 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 106,69 dolara. Na američkom se tržištu barelom se trgovalo po 30 centi nižoj cijeni, od 105,41 dolar.

Trgovci su se ovog tjedna fokusirali na podizanje ključnih kamatnih stopa, jačanje američkog dolara i inflaciju, strahujući od recesije.

Produljene blokade zbog covida 19 u najvećem svjetskom uvozniku sirove nafte, Kini, također su pritisnule naftna tržišta.

"Strah od recesije sve je jači i jutros je spustio cijene nafte", rekao je Howie Lee iz singapurskog Oversea Chinese Bankinga, ukazavši na snažan rast indeksa potrošačkih cijena (CPI) u SAD-u, prema izvješću objavljenom u srijedu.

Cijene su u SAD-u u 12-mjesečnom razdoblju do kraja travnja poskočile 8,3 posto, potaknuvši bojazni da bi američka središnja banka mogla još više podići kamatne stope i time zakočiti gospodarski rast.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) upozorila je da bi sporiji gospodarski rast mogao zakočiti oporavak potražnje za naftom do kraja godine.

"Nagli rast cijena goriva i sporiji gospodarski rast trebali bi značajno ograničiti oporavak potražnje u ostatku ove i na početku 2023. godine", istaknula je IEA u mjesečnom izvješću o stanju na tržištima nafte.

Agencija je upozorila i da je "prošireni lockdown u mnogim dijelovima Kine... glavni razlog značajnog usporavanja (aktivnosti) u drugom po veličini potrošaču nafte u svijetu".

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) snizila je procjenu rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini drugi mjesec zaredom, zbog posljedica ruske invazije na Ukrajinu, inflacije i opetovanog širenja varijante koronavirusa omikrona u Kini.

Značajniji pad cijena zakočila su strahovanja da bi embargo EU-a na rusku naftu mogao dodatno stanjiti globalnu opskrbu.

EU još pregovara o pojedinostima predloženog embarga koji mora odobriti svih 27 članica. Glasanje je odgođeno zbog protivljenja Mađarske koja smatra da bi embargo teško pogodio njezino gospodarstvo.

"Očekuje se da će predloženi naftni embargo... još više približiti ponudu i potražnju na tržištu nafte, posebno u segmentu naftnih proizvoda. Međutim, provedba sankcija težak je zadatak", smatraju analitičari PVM-a.

U odvojenom je izvješću OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 109,02 dolara, što znači da je poskupio 84 centa u odnosu na prethodni radni dan.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?