TIHI UBOJICA

Što su to prljave bombe koje spominju Rusi i Ukrajinci i kako djeluju?

raketa
ABACA/ABACA
25.10.2022.
u 11:32

Kad je u pitanju povijest stvaranja prljave bombe, ona za sada, na sreću – ne postoji. Riječ je o oružju koje se povezuje s terorističkim skupinama koje, naravno, nemaju niti tehnološke niti financijske mogućnosti sagraditi pravu nuklearnu bombu koja bi koštala 10 ili 20 milijardi dolara

Nuklearno i bomba u istoj rečenici nikome ne ulijevaju mir, a tzv. prljava bomba o kojoj se protekla dva dana priča u kontekstu da će ju u Ukrajini upotrijebiti ili Rusi ili sami Ukrajinci kolokvijalno se naziva i „nuklearnom bombom za siromašne“ što, opet, ne zvuči baš smirujuće.

Krenimo od onog najosnovnijeg, a to je činjenica kako nije riječ o nikakvoj naprednoj napravi koju je teško izgraditi, potrebni su tek nešto eksploziva i malena količina radioaktivnog materijala poput cezija, kobalta ili plutonija.

Sav taj nuklearni materijal koristi se u medicini i nekim istraživačkim projektima zbog čega ga, teoretski, ne bi trebalo biti teško nabaviti iz nekog skladišta istrošenog nuklearnog goriva ili radioaktivnog otpada. On se potom omota oko eksploziva, bomba se aktivira, a radioaktivni materijal se, ovisno o jačini eksplozije i trenutnim vremenskim prilikama (poput vjetra) može proširiti u krugu od nekoliko kilometara pa do nekoliko desetaka kilometara.

Postoji šansa kako eksplozija ne bi nikog direktno ubila jer ne bi bilo „gljive“ i toplinskog zračenja, ali bi zbog širenja radioaktivnih čestica nastala panika među stanovništvom. Odmah bi se moralo evakuirati cijelo područje, a ako bi bomba bila aktivirana usred urbanog područja, moguće je da bi u prvi mah stotine tisuća ljudi moralo negdje biti zbrinuto.

Nikog ništa ne bi odmah zaboljelo te ne bi bilo direktnih posljedica danas, sutra ili prekosutra, više je riječ o tihom ubojici zbog kojeg bi se višestruko povećale šanse od dobivanja raka i drugih bolesti. Čak i da se većina stanovništva uspije evakuirati na vrijeme, u roku nekoliko dana, oni se svejedno svojim kućama ne bi mogli vratiti, ovisno o količini radioaktivnog materijala, mjesecima, a možda i godinama. Kad je u pitanju povijest stvaranja prljave bombe, ona za sada, na sreću – ne postoji.

Riječ je o oružju koje se povezuje s terorističkim skupinama koje, naravno, nemaju niti tehnološke niti financijske mogućnosti sagraditi pravu nuklearnu bombu koja bi koštala 10 ili 20 milijardi dolara. Aktivacijom prljave bombe do sada se uvijek, na sreću, samo prijetilo, a najviše panike su izazvale riječi čelnika Islamske države 2014. godine koji su se hvalili kako posjeduju takvu bombu s uranijem kojom bi mogli kontaminirati cijeli London.

U slučaju kad bi ovakva bomba bila aktivirana po prvi puta u povijesti, stanovnicima grada u kojem bi se to dogodilo najpametnije bi bilo, ako se nalaze na ulici, odmah prekriti usta i nos tkaninom koju imaju na sebi te ući u kuće i stanove i zatvoriti sva vrata i prozore. Potom svu odjeću koju su u trenutku eksplozije imali na sebi trebaju spremiti u plastične vrećice, čime bi se riješili oko 90% radioaktivnog materijala kojeg su do tada mogli „pokupiti“, te se na kraju otuširati i oprati kosu obavezno koristeći gel za tuširanje i šampon, što bi trebalo ukloniti većinu radioaktivnih čestica koje su se eventualno našle na tijelu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije