SVUGDJE GA PRATI

Što se krije u crnoj torbi koju Putinovi ljudi ne ispuštaju iz ruku

RTS
17.01.2019.
u 15:48

Kamere su u Beogradu snimile i zanimljiv detalj. Naime, u Putinovoj brojnoj sigurnosnoj pratnji isticao se posebno jedan tjelohranitelj

Posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji očekivano prolazi uz sigurnosne mjere na najvišoj razini.  

O Putinovoj sigurnosti brine više od 5.000 srbijanskih policajaca i pripadnika tajnih službi te oko 300 do 350 ruskih pripadnika sigurnosti koji su, kako tvrde srbijanski mediji, ranije ovog tjedna već doputovali u Beograd.   

Nakon što je Putin sletio u Beograd s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prvo je posjetio Groblje osloboditelja Beograda.  Tom prilikom kamere su snimile i jedan zanimljiv detalj.

Naime, u Putinovoj brojnoj sigurnosnoj pratnji isticao se posebno jedan tjelohranitelj. On je čvrsto držao jednu crnu torbu i u stopu pratio Putina.

Kako pišu srbijanski mediji, radi se o posebnoj torbi - unutra se nalaze kontrole za nuklearno naoružanje Rusije.  

Poznate su scene iz američkih filmova u kojima se američki predsjednici ne odvajaju od naizgled poslovne torbe u kojoj se kriju kontrole za nuklearno oružje. No, za razliku od američke torbe koju zovu "Football", ruska verzija ima svoje ime - "Čeget". 

Kako piše Blic, ime je ta torba dobila po jednom planinskom vrhu na Kavkazu koji bi u prijevodu značio - "crn".

Čeget u svakom trenutku omogućuje ruskom predsjedniku da bude u komunikaciji s ruskim vrhovnim zapovjedništvom nuklearnih snaga.

Blic ističe da je jednom Boris Jelcinj čak i upotrijebio torbu i upalio Čeget 1995. zbog lansirane rakete u Norveškoj. Srećom tada se radilo samo o meteorološkoj raketi pa nije došlo do reakcije... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije