žrtva za veće mirovine

ŠTO OČEKUJE RADNIKE U NJEMAČKOJ: Dulje radno vrijeme, kraći godišnji odmori

radnici
Petar Glebov/PIXSELL
06.11.2021.
u 20:30

Umjesto sadašnjeg prosjeka od 33,9 sati tjedno, zaposlenici bi u budućnosti trebali raditi jedan do dva sata više – kao što je već slučaj u Švicarskoj (36,1 sat tjedno) ili u Švedskoj (35,2 sata tjedno).

Kako bi se nosili s izdašnim povećanjem mirovina u narednoj godini, zaposlenici se moraju žrtvovati, tvrde stručnjaci Njemačkog ekonomskog instituita (Institut der Deutschen Wirtschaft). Znači više posla, manje slobodnog vremena.

S obzirom na očekivano povećanje mirovina od 5,2 posto u 2022. godini, njemački ekonomisti su se izjasnili za dulje radno vrijeme.

Na bilo koji drugi način dodatni teret za suradnike nije se mogao financirati, rekli su u petak za Bild istraživači s Instituta za njemačko gospodarstvo (IW), prenosi Fenix-magazin

“Za deset godina Njemačka će imati tri milijuna radnika manje. Moramo nadoknaditi ovaj gubitak radnih sati”, rekao je istraživač IW-a Thomas Obst za novine.

Umjesto sadašnjeg prosjeka od 33,9 sati tjedno, zaposlenici bi u budućnosti trebali raditi jedan do dva sata više – kao što je već slučaj u Švicarskoj (36,1 sat tjedno) ili u Švedskoj (35,2 sata tjedno).

Osim toga, vrijeme godišnjeg odmora mora se skratiti: umjesto sadašnjih 43,4 tjedna godišnje, zaposlenici u Njemačkoj ubuduće bi trebali raditi 45 tjedana.

Jedan od načina za povećanje tjednog radnog vremena je da se radnicima na nepuno radno vrijeme dopusti da rade više.

“Mnogi od njih žele raditi više”, naglasio je Obst.

Znanstvenica Alexandra Fedorets iz Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW) izjavila je za “Bild”: “Povećanje radnog vremena može imati smisla, ali ovisi o tome gdje točno. Fokus bi trebao biti na mini-poslovima i honorarnim zaposlenicima .”

Prema procjenama za Izvješće o mirovinskom osiguranju, plaće za 21 milijun umirovljenika u idućoj bi godini porasle za 5,2 posto na zapadu i 5,9 posto na istoku. Prema sadašnjoj procjeni, 2023. bi također trebalo doći do značajnog povećanja mirovina.

Na zapadu bi mirovine tada mogle porasti za 4,9 posto, na istoku za 5,7 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?