SUSTAV ZA OBRANU

Što je izraelski sustav 'Davidova praćka': Ima veliki doseg, presreće zrakoplove, bespilotne letjelice...

United States Missile Defense Agency/Wikimedia Commons
28.12.2022.
u 07:08

"Davidova praćka" sustav je namijenjen obaranju projektila srednjeg dometa. Zajednički su ga razvili izraelska tvrtka Rafael i američki Raytheon, a Izrael je njime osnažio svoju obranu u travnju 2017. godine.

Stručnjak za protuzračnu obranu i ravnatelj Regionalne razvoje agencije Karlovačke županije Vilko Klasan gostovao je danas u studiju Večernjeg lista te govorio o nabavi protuzračnih sustava kratkog i srednjeg dometa za potrebe Hrvatske vojske.

Kako je istaknuo, rat u Ukrajini pokazao je da su se prijetnje iz zraka jako promijenile pa bi savjetovao nabavu izraelskog sustava "Davidova praćka" koji ima veliki doseg i usmjeren je na veliki spektar ciljeva.

- Mora se učiti iz ratova pa tako moramo učiti i mi. Trebamo vidjeti koje nam ugroze prijete jer mi smo ipak sada na drugoj crti bojišnice kada se gleda rat u Ukrajini. Iz njihovih iskustava trebamo vidjeti što nama najviše odgovara i što nam zapravo treba. Da osobno mogu odlučivati ili savjetovati poslije nabave Mistrala 3, malo bih stao i dobro razmislio što nam treba. Savjetovao bih nabavu izraelskog sustava "Davidova praćka" koji ima veliki doseg i usmjeren je na veliki spektar ciljeva. Moramo biti svjesni da će ovi sustavi koje sada kupujemo biti u uporabi sljedećih 40-50 godina – rekao je Klasan.

"Davidova praćka" (David's Sling ili Kela David) sustav je namijenjen obaranju projektila srednjeg dometa. On presreće zrakoplove, bespilotne letjelice, taktičke balističke projektile, rakete srednjeg i dugog dometa i krstareće projektile. Odnosno, sve ono što dolazi kao prijetnja na udaljenosti od 40 do 300 kilometara. Zajednički su ga razvili izraelska tvrtka Rafael i američki Raytheon, a Izrael je njime osnažio svoju obranu protiv projektila u travnju 2017. godine. Tadašnji izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavio je sustav te kazao: "Izraelsku snagu dižemo na još višu razinu". "Davidova praćka" dodana je tada sustavu raketne obrane u kojem su otprije bili "Željezna kupola" za presretanje raketa kratkog dometa iz Pojasa Gaze i obrambeni sustav "Strijela" za obaranje raketa dugog dometa.

U listopadu ove godine, Večernji list pisao je kako je ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba rekao kako će Kijev poslati službenu notu Izraelu kojom će zatražiti protuzračno oružje i suradnju u tom sektoru te kako je zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio Izrael da će uništiti odnose s Moskvom ako pošalje oružje Ukrajini. Izrael je, naime, jedan od najvećih vojnih izvoznika na svijetu i svake godine izveze oružja za oko 10 milijardi američkih dolara. Razvio je vjerojatno najbolje protuavionske i proturaketne sustave te posjeduje one koji mogu poskidati sve vrste iranskih dronova, koji se sada čine gotovo neuništivima.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?