KORONAVIRUS

Srednjoeuropske države bilježe rekordne brojeve novozaraženih

koronavirus
SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
26.09.2020.
u 13:37

Slovačka je zabilježila rekordan broj novozaraženih koronavirusom četvrti dan zaredom, njih 522 u petak, pokazali su podaci ministarstva zdravstva objavljeni u subotu, a visoke brojeve bilježe i Češka i Poljska.

Broj novozaraženih u Slovačkoj najviši je otkad je pandemija koronavirusa u ožujku zahvatila i tu srednjoeuropsku državu. Rekordni brojevi bilježe se svakodnevno od utorka, kad je bilo 338 novih slučajeva.

Prema službenim statistikama u Slovačkoj je od početka pandemije zaraženo 8.600 ljudi, a 44 je preminulo.

Gotovo rekordni brojevi novih slučajeva zabilježeni su i u susjednoj Češkoj i Poljskoj.

Češka je u petak imala 2.946 novih slučajeva, što je najveći rast ovog tjedna i nije daleko od rekordnih 3.126 slučajeva koliko ih je bilo 17. rujna, pokazuju podaci tamošnjeg ministarstva zdravlja.

U Češkoj je sveukupno zaraženo  61.318 ljudi, a 581 je umrlo.

Poljska u subotu ima 1.584 novih slučajeva nakon što je dan ranije imala rekordnih 1.587 novozaraženih. Dosad je u toj državi zaraženo 85.980 ljudi, a preminulo ih je 2.424.

Poljsko ministarstvo zdravlja najavilo je vjerojatno uvođenje novih restriktivnih mjera kako bi se zaustavilo očekivano daljnje širenje virusa.

Poljska je u početku bila uspješna u zaustavljanju koronavirusa, no broj slučajeva počeo je rasti tijekom ljeta jer je velik broj građana putovao na godišnje odmore i prisustvovao vjenčanjima.

Mnogi Poljaci počeli su ignorirati preporuke o nošenju maski nakon što je u svibnju ukinuta većina restrikcija kretanja uvedenih u ožujku i travnju.

Prvog dana ovog mjeseca otvorene su škole i vrtići.

Najveći broj novozaraženih od 22. lipnja u subotu je zabilježila i Rusija, njih 7.253, čime je ukupan broj zaraženih od početka pandemije narastao na 1,143.571.

Rusija ima 169 novih smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj narastao na 20.225.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?