Obama i Stoltenberg:

Spremni smo pružiti našu potporu Libiji

Obama
Reuters/PIXSELL
05.04.2016.
u 07:21

  Američki predsjednik Barack Obama i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavili su u ponedjeljak da bi NATO mogao pomoći Libiji u borbi protiv Islamske države (ISIL), kao i u uvježbavanju i opremanju snaga u Iraku, Jordanu i drugim zemljama gdje postoji islamistička pobuna.

"Nastavljamo svakodnevnu suradnju na operacijama u područjima poput Libije gdje je vlada u začecima", rekao je Obama nakon sastanka sa Stoltenbergom u Ovalnom uredu.

Zapadne vlade zabrinute su da bi se ISIL mogao proširiti u Libiji, nakon što je međunarodna koalicija predvođena SAD-om nanizala uspjehe protiv militanata u Siriji i Iraku.

Stoltenberg je rekao da 28-člani Sjevernoatlantski savez razmišlja o tome kako pomoći u stabilizaciji zemalja u regiji u kojima djeluje ISIL, uključujući Libiju.

"NATO je spreman pružiti potporu", naglasio je podsjetivši na nedavni napredak u Libiji prilikom formiranja vlade nacionalnog jedinstva.

Obama i Stoltenberg također su razgovarali o tome kako NATO može pomoći da se spriječe pogibije migranata na opasnom putu iz Sirije u Tursku i Grčku.

Obama je hvalio NATO, ali nije odgovorio na pitanje o nedavnoj izjavi Donalda Trumpa, najizglednijeg republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima 8. studenog, koji je Savez nazvao "zastarjelim" i preskupim.

"NATO ostaje os, kamen temeljac naše kolektivne obrane i američke sigurnosne politike", rekao je Obama. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije