Vllasi:

Sporazum u Washingtonu generalna proba za priznanje Kosova

06.09.2020.
u 19:42

Čelnici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Avdullah Hoti potpisali su u petak u Washingtonu u nazočnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa sporazum o normalizaciji gospodarskih odnosa 12 godina nakon što je Kosovo izglasalo neovisnost od Srbije.  

Prijeratni komunistički dužnosnik i protivnik režima nekadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića na Kosovu Azem Vllasi ocijenio je u nedjelju da je potpis sporazuma u Washingtonu bio 'generalna proba' za srbijansko konačno priznanje Kosova.

„Predsjednik SAD-a Donald Trump nije sjeo s njima potpisati neki sporazum o zrakoplovnoj liniji Beograd-Priština, ili za željezničku prugu", rekao je  Vllasi gostujući online na nedjeljnoj konferenciji Kruga 99 u Sarajevu, prenosi Hina.

"Nego je  to kao generalna proba kako će izgledati potpisivanje finalnog sporazuma koji će rezultirati priznavanjem Kosova od strane Srbije”, rekao je Vllasi-

Čelnici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Avdullah Hoti potpisali su u petak u Washingtonu u nazočnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa sporazum o normalizaciji gospodarskih odnosa 12 godina nakon što je Kosovo izglasalo neovisnost od Srbije.  

Nije ni bilo zamišljeno da ovom prigodom Vučić svečano prizna Kosovo, ocijenio je Vllasi.

„To nisu Amerikanci ni tražili ni inzistirali za ovu priliku, ali to je na stolu da se zna, kao što je ono na početku obnove dijaloga pred kraj 2019. godine kada je predsjednik Trump uputio pismo i Vučiću i Thaciju s porukom "Nadam se da ćete nastaviti pregovore, doći do finalnog sporazuma’, koji podrazumijeva međusobno priznanje“, dodao je Vllasi. 

Ocijenio je da će se nakon potpisivanja ovog dokumenta postupno normalizirati odnosi dviju država.

”Mislim da na perspektivu poboljšanja, normalizacije odnosa između Kosova i Srbije treba gledati s optimizmom”, dodao je Vllasi.

Procijenio je i da će odnosi u Crnoj Gori dugoročno biti nestabilni, no eventualno nova prosrpska većina neće imati mogućnost strateški promijeniti smjer ove zemlje prema Europskoj uniji i NATO savezu.

Azem Vllasi je dugi niz godina bio visoki komunistički dužnosnik u bivšoj Jugoslaviji. Milošević ga je dao smijeniti nakon što se usprotivio ustavnim promjenama kojim je oslabljena autonomija Kosova u odnosu na Srbiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije