avion

Solar Impulse 2 preletio Atlantik i sletio u Sevillu

solar
23.06.2016.
u 19:18

Solarni avion Solar Impulse 2, koji još od prošle godine putuje oko svijeta, prešao je drugu najdužu dionicu svog puta i nakon trodnevnog leta od New Yorka jutros je sletio u Sevillu, čime je završio svoj povijesni let preko Atlantika, prenosi Anadolu Agency (AA).

Aero-klub Švicarske, nadležan za vrednovanje zapisa leta, objavio je kako je Solar Impulse 2 jutros sletio u Sevillu na jugu Španjolske i tako okončao 70-satni let koji je započeo u ponedjeljak.

Novi poduhvat ekipe Solar Impulsa je najduži put koji je ove godine avion preletio.

Piloti Andre Borchberg i Bertrand Piccard, 5. ožujka 2015. godine, na put oko svijeta krenuli su iz Abu Dhabija. Svojim projektom željeli su ukazati na korištenje izvora čiste energije, a do sada je završeno 14 etapa.

Dva pilota su do sada u 14 etapa prešli 30.000 kilometara. U zraku su proveli oko 400 sati. Avion ima prosječnu brzinu od 45 kilometara na sat, a u periodu kada su Sunčeve zrake najjače može udvostručiti brzinu.

Avion je težak 2,3 tone, a na krilima raspona 72 metra nalazi se 17.248 solarnih ćelija.

Zahvaljujući baterijama od litijuma može letjeti i noću. SI 2 dosad je bio u Indiji, Mijanmaru, Kini, Japanu, te u nekoliko saveznih američkih država

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?