VELIK PROBLEM

Školsku godinu u njemačkoj školi ponavlja čak 39 od 126 učenika prvog razreda, evo zašto

ucenici
05.07.2023.
u 20:50

– Ako se ništa ne promijeni, sljedeća školska godina vjerojatno neće izgledati puno bolje, smatra Mächtle.

Čak 39 od 126 učenika prvog razreda mora ponavljati školsku godinu u osnovnoj školi Gräfenau u Ludwigshafenu. Školsku nastavu u toj školi pohađaju u većini djeca migrantskog podrijetla.

Kako je u srijedu kazala ravnateljica škole Barbara Mächtle, velik broj djece govori loše njemački jezik, dolaze iz obitelji s niskim obrazovanjem, a njemački vrtić su pohađali kratko ili ga uopće nisu pohađali, piše Fenix-magazin.

– Svi roditelji su se složili da djeca ponavljaju školsku godinu, rekla je  za njemačke medije Barbara Mächtle.

Problemi u školi koja se nalazi u gradskoj četvrti Hemshof, a u kojoj živi velik broj migranata, izazvali su političku raspravu.

– Ako se ništa ne promijeni, sljedeća školska godina vjerojatno neće izgledati puno bolje, smatra Mächtle.

Zbog situacije u osnovnim školama u drugom po veličini gradu u njemačkoj Saveznoj zemlji Falačko-Porajnje, sastanak su sazvali školski nadzorni odbor, Ministarstvo obrazovanja i općinske vlasti.

Prema informacijama koje je dala Barbara Mächtle, lani je iz prvog razreda bilo 23 ili 24 ponavljača. Razlozi ponavljanja školske godine u gradu koji se nalazi blizu granice s Baden-Württembergom su višestruki.

– Djeca često loše govore njemački ili dolaze iz obitelji s niskim obrazovanjem. I uglavnom su djeca bila samo kratko ili nikako u njemačkom vrtiću, rekla je Barbara Mächtle.

Ravnateljica je u spomenutoj školi od 2004. godine. Kaže kako u školi već godinama 98 posto djece ima migrantsku pozadinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?