Zima 2022./2023.

Škole otkazuju nastavu, ograničava se potrošnja energenata, Europa uranja u recesiju...

putin vladimir
21.05.2022.
u 10:35

Nitko ne zna što je u Putinovoj glavi, kazala je nedavno jedna američka visoka dužnosnica. Ruska agresija na Ukrajinu traje – u kojem će se smjeru razvijati, može se samo špekulirati.

Jedno je sigurno: bez obzira na ishod rata, Putin ne može pobijediti. No rat koji je pokrenuo označio je zadnji čin posthladnoratovskog razdoblja i početak nove ere. Geopolitička karta svijeta neće ostati ista – a već sad se duboko mijenja najavljenim ulaskom Finske i Švedske u NATO.

Uz činjenicu da je Zapad uveo do sad nezapamćene sankcije Rusiji, scenariji pred nama su brojni. Putin se neće tako lako predati, a već sljedeće godine ovako bi mogao izgledati sukob i njegove reperkusije na svijet, kako ih vide američki analitičari Mathew Burrows i Robert Manning. EU, SAD, Rusija, NATO, Kina, novi nesvrstani daju materijala za špekulacije i imaginarne projekcije koje se kreću od nuklearne katastrofe, preko dvostrukog hladnog rata do resetiranja globalnog poretka i novog doba.

Analitičari upozoravaju da je jedan od mogućih scenarija zamrznuti konflikt. Rat traje, Europa se i dalje pokušava istrgnuti od ovisnosti o ruskoj nafti, a cijene nafte ostaju veće od 100 dolara po barelu. Zima 2022./2023. je hladna, zemlje racionaliziraju opskrbu energijom, smanjuju isporuku i industriji, škole otkazuju nastavu. Europa uranja u recesiju.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?