AGRESIJA NA UKRAJINU

Šef Wagnera otkrio: 'Ako se odlučimo na jednu stvar, trebat će nam oko tri godine'

11.02.2023.
u 19:38

Moramo zatvoriti Donjecku i Luhansku republiku i to će u principu za sada svima odgovarati. To bi moglo trajati godinu i pol do dvije, rekao je Jevgenij Prigožin šef plaćeničke skupine Wagner

Nova ruska ofenziva se nastavlja. Stručnjaci procjenjuju da Vladimir Putin ipak ne želi riskirati ulazak u rat s NATO-om. Iz Kremlja kažu da žele pregovarati, ali bi trebali razgovarati sa SAD-om i EU, jer se tamo donose odluke. Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke skupine Wagner, rekao je da bi Rusiji mogle trebati dvije godine da u potpunosti kontrolira regije Donjeck i Luhansk u istočnoj Ukrajini, dvije regije čije je zauzimanje Moskva navela kao ključni cilj rata.

"Moramo zatvoriti Donjecku i Luhansku republiku i to će u principu za sada svima odgovarati. To bi moglo trajati godinu i pol do dvije", rekao je Jevgenij Prigožin u videu objavljenom u petak s ruskim vojnim blogerom Semjonom Pegovom, a prenosi Reuters, javlja Guardian.

U rujnu je Vladimir Putin službeno anektirao regije Luhansk i Donjeck u Ukrajini, zajedno s Hersonom i Zaporižjem, prkoseći međunarodnom pravu, a što su države članice UN-a osudile kao nezakonito.

"Ako moramo doći do Dnjepra, onda će nam trebati oko tri godine", dodao je Prigožin, misleći na veće područje koje bi se protezalo do goleme rijeke Dnjepar koja teče otprilike od sjevera prema jugu, presijecajući Ukrajinu. Prigožin ne govori u ime ruske vojske, ali njegovi komentari pružaju rijedak uvid u ruska očekivanja od sukoba, od strane čelnika skupine u središtu nekih od najžešćih borbi.

Sergej Veršinin, ruski zamjenik ministra vanjskih poslova, rekao je za rusku televiziju Zvezda da je Rusija spremna za pregovore, ali bez unaprijed postavljenih uvjeta. "Svaki se sukob svede na razgovor. Dakako, mi smo spremni razgovarati, ali samo ako pregovori ne uključuju unaprijed postavljene uvjete. Želimo da se temelje na stvarnom stanju", rekao je i dodao da Ukrajina nije ta koja bi trebala odlučivati o pregovorima s Rusijom, već SAD i EU.

"Odluke se ne donose u Kijevu, nego u drugim glavnim gradovima, ponajprije Washingtonu i Bruxellesu. Sva pitanja trebala bi biti upućena njima. Moskva je više puta govorila da je spremna pregovarati sa svim stranama uključenima u rat u Ukrajini, ali Kijev i njihovi saveznici to odbijaju." Iz Kremlja kažu da će se boriti dok ne ostvare sve svoje ciljeve, a Kijev tvrdi da neće stati dok i posljednji ruski vojnik ne odstupi sa ukrajinskog teritorija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije