Andrej Plenković

Sarajevo ne može zaustaviti gradnju Pelješkog mosta

Andrej Plenković
Hrvoje Jelavić/Pixsel
08.08.2017.
u 21:57

Hrvatski premijer Andrej Plenković gostovao je u središnjem Dnevniku HRT-a te govorio o aktualnim događajima u zemlji.

Srbija, BiH, Makedonija i Crna Gora dogovorile su zajedničke mjere kojima će uzvratiti na povećane pristojbe i stroži nadzor pri uvozu voća i povrća u Hrvatsku. Na pitanje može li se naći prihvatljivo rješenje za sve, premijer je odgovorio da zasigurno će se takvo rješenje naći.

Procjena o naknadi koja se plaća za inspekcijski nalog bila je previsoka. Ministar Tolušić dobio je nalog da u najbržem roku pronađe rješenje koje će spriječiti taj problem, u skladu s međunarodnim ugovorima, kao i bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu. Želimo da se naša poljoprivredna proizvodnja potiče svim mjerama, no ima i drugih načina kojima je Vlada može zaštititi. Još ovog tjedna očekujem da se pronađe rješenje.

Na pitanje smatra li da Sarajevo može zaustaviti gradnju Pelješkog mosta odgovorio je niječno. 

- Ne može. Mislim da je ovo jedna isfabricirana tema u ljetnim mjesecima - rekao je Plenković.

- Imali smo nedavno zajedničku sjednicu Vlade, tema Pelješkog mosta dobro je razrađena, prvi razgovori vođeni su još prije desetak godina. Tehničke karakteristike mosta zadovoljavaju najviše standarde i neće ugroziti prolazak brodova prema Neumu. Poruka je jasna - dijalog s BiH da, i nastavak izgradnje Pelješkog mosta uz 357 milijuna eura nepovratnih sredstava iz europskih fondova - što prije, rekao je Plenković. 

Odgoda poreza na nekretnine je kako kaže najbolje rješenje.

Osluškujemo bilo naroda, premda treba napomenuti da je ovaj porez, u okviru zakona o lokalnim porezima, prošao raspravu u Saboru kao dio paketa porezne reforme još prošle godine. Radi se o svojevrsnom pojednostavljenju komunalne naknade i spomeničke rente. Prevladava stajalište, nakon dodatne analize, da se predloži odgoda poreza za dogledno vrijeme - dijele ga i naši partneri. Treba pomoći samoupravi i smiriti tenzije. Ovakvi porezi postoje i u drugim zemljama, Hrvatska je u komparativnoj analizi najniža, ali s obzirom na kulturu vezanosti za nekretnine i raspravi koja nije pojašnjena - odgoda će biti najbolje rješenje.

Premijer je za HRT komentirao kritike u vezi s proslavom Oluje. Smatra da je obljetnica obilježena dostojanstveno. Poruka je jasna - Oluja je ključna, najveća pobjeda u Domovinskom ratu. O njezinu dignitetu i dignitetu branitelja, njihovoj žrtvi i žrtvi njihovih obitelji hrvatska država vodi i vodit će računa. Što se tiče drugih žrtava, naravno da i njima treba odati počast. Želimo da se taj povratak nastavi. Šaljemo poruke koje su zrele, razumne, poruke 2017., s ponosom na sve što je bilo 1995.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije