napetost

SAD strahuje od skore invazije, Kremlj: Histerija u Bijeloj kući govori sve

12.02.2022.
u 15:24

Rusija je počela smanjivati diplomatsku prisutnost u Ukrajini, rekavši u subotu da se boji "provokacija" ukrajinskih vlasti ili "trećih zemalja". Također, Rusija je u subotu pokrenula nove pomorske vojne manevre velikih razmjera u Crnom moru, osuđujući američku "histeriju" nakon što je Washington izjavio da strahuje od skore ruske invazije na Ukrajinu.

“Strahujući od mogućih provokacija kijevskog režima ili trećih zemalja, odlučili smo se na određeno smanjivanje osoblja ruskih predstavništava u Ukrajini”, rekla je glasnogovornica ruske diplomacije u priopćenju za javnost, odgovarajući na pitanje medija o smanjenju broja diplmatskog osoba.

“S obzirom na značajan utjecaj koji Washington i London imaju na Kijev… zaključujemo da su naši američki i britanski kolege očito svjesni određenih akcija koje se spremaju u Ukrajini koje bi mogle znatno zakomplicirati situaciju na području sigurnosti”, dodala je Maria Zakharova.

Mnoga zapadna veleposlanstva poduzela su slične mjere, a neke zemlje poput Sjedinjenih Država, Kanade i Australije pozvale su svoje državljane da što prije napuste Ukrajinu.

Sjedinjene Države upozorile su u petak na moguću skoru rusku invaziju na Ukrajinu.

Te procjene Moskva je opisala kao američku “histeriju”, dok je Kijev pozvao na “smirivanje”.

Pomorske vojne vježbe

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da je više od 30 brodova Crnomorske flote isplovilo je iz Sevastopolja i Novorosijska prema planu vježbe.

“Svrha vježbe je obrana obale poluotoka Krima, baze snaga Crnomorske flote, kao i gospodarskih subjekata… od mogućih vojnih prijetnji”, preciziralo je ministarstvo.

Rusija je u siječnju najavila pomorske vježbe za siječanj i veljaču na Atlantiku, Arktiku, Pacifiku i Mediteranu, ali i u “vodama i morima uz ruski teritorij”.

“Ukupno će sudjelovati više od 140 ratnih i pomoćnih brodova, više od 60 zrakoplova i oko 10.000 vojnih osoba”, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

“Histerija u Bijeloj kući govori više nego ikad”

Kasno u petak glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zakharova osudila je procjene Washingtona da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla odmah početi.

“Histerija u Bijeloj kući govori više nego ikad. Anglosaksoncima je potreban rat. Pod svaku cijenu. Provokacije, dezinformacije i prijetnje preferirana su metoda rješavanja vlastitih problema”, kritizirala je ona na Telegramu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin bi u subotu ponovno trebao razgovarati telefonom s američkim i francuskim kolegama Joeom Bidenom i Emmanuelom Macronom, dok bi šef američke diplomacije Antony Blinken trebao razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Nekoliko krugova razgovora proteklih dana nije uspjelo smiriti krizu, nastalu tijekom posljednjih mjeseci nakon što je Rusija na granicama Ukrajine nagomilala više od 100.000 vojnika.

Ključne riječi
SAD

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije