iznad Baltičkog mora

Ruski lovac projurio tik uz američki špijunski avion

Screenshot: Fox News
01.05.2018.
u 19:18

Ruski borbeni lovac presreo je jutros američki špijunski avion iznad Baltičkog mora u međunarodnom zračnom prostoru.
 
Fox News prenosi izjavu dvojice američkih obrambenih dužnosnika da je ruski avion Su-27 izveo “sigurno” ali “neprofesionalno” presretanje aviona za nadzor američke mornarice P-8 prilikom njegove misije iznad Baltičkog mora, piše Index.hr. 
 
Ruski avion došao na šest metara od američkog
 
Ruski avion došao je na samo 6 metara od američkog, ali američki piloti rekli su dužnosnicima da se nisu osjećali ugroženo ili nesigurno. 
 
Ovo je posljednji u nizu takvih zračnih incidenata između američkih i ruskih vojnih aviona. Zadnji prije današnjeg bio je onaj u siječnju, kad je ruski lovac preletio pored špijunskog aviona američke mornarice EP-3 iznad Crnog mora. 

U siječnju ruski avion došao na metar i pol od američkog i zamalo izazvao sudar
 
Tom prilikom ruski Su-27 došao je na samo metar i pol od američkog aviona i “izravno prošao kroz kurs leta EP-3-a”, prema izjavi Šeste flote američke mornarice. 
 
Tada je glasnogovornica američkog državnog tajništva Heather Nauert rekla kako je ruska vojska “bezočno” prekršila međunarodni zakon i riskirala zračni sudar, nazvavši to “posljednjim primjerom ruskim vojnih aktivnosti koje zanemaruju međunarodne norme i sporazume”.
 
Američki i ruski vojni avioni redovito lete jedni blizu drugih iznad Baltičkog i Crnog mora, ali na profesionalni način, priopćio je Pentagon. Međutim, moguće je da novi zračni incident ima veze s rastućim tenzijama između Rusije i SAD-a u Siriji, gdje su američke snage zajedno s francuskim i britanskim saveznicima raketirali režimska postrojenja za kemijsko oružje, unatoč ruskom protivljenju i prijetnjama protunapadom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?