RAT U UKRAJINI

Ruska vojska će platiti visoku cijenu invazije. Stručnjaci: 'Godinama upozoravamo na grešku u dizajnu'

rusi
JORGE SILVA/REUTERS
04.05.2022.
u 07:55

Britanci su u ponedjeljak objavili da je Rusija na početku rata angažirala više od 120 bataljunskih taktičkih skupina, međutim više od četvrtine istih sada je "borbeno neučinkovito".

Mnogi početkom ove godinu su s podsmijehom odbacivali mogućnost da bi mogla početi ruska invazija na Ukrajinu, sve dok se nije dogodio 24. veljača kad je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio početak specijalne vojne operacije čiji je glavni cilj bila demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

S obzirom na činjenicu da je Rusija jedna od najvećih vojnih sila na svijetu, nije nerealno vjerovati da je ruski politički i vojni vrh pretpostavio tada da će invazija trajati kratko i da će vrlo brzo Rusi postaviti marionetsku vladu u Kijev. Doduše, mnogi analitičari su dijelili isti stav s njima.

Međutim, Ukrajina nije pala, a zapadne zemlje reagirale su silinom kakva nikad nije nije viđena. Zbog snage društvenih mreža i tehnologije gotovo uživo se prenosi rat, pa tako nije izostalo ni nešto čemu se nitko nije nadao.

Pred očima cijelog svijeta bolno su razotkriveni svi nedostatci ruske vojske, a obavještajne zajednice Velike Britanije, SAD-a i NATO saveza nisu se libile javno ukazati na to. Posebno oštri su jučer bili iz britanskog Ministarstva obrane.

Ističu da je ruska vojska "znatno slabija" danas zbog invazije na Ukrajinu, te da njezin oporavak će biti još i teži zbog sankcije koje su nametnute Moskvi. Navode da će to dugoročno utjecati na sposobnost Rusije da pošalje u misiju konvencionalne vojne snage.

"Proračun ruske vojske udvostručen je u razdoblju do 2005. do 2018. godine, s ulaganjem u zračne, kopnene i morske kapacitete", napominju.

Britanci su u ponedjeljak objavili da je Rusija na početku rata angažirala više od 120 bataljunskih taktičkih skupina, međutim više od četvrtine istih sada je "borbeno neučinkovito".

"Neke od najelitnijih ruskih postrojbi, uključujući zračnu jedinicu VDV, pretrpjele su najviše razine iscrpljenosti", navode.

Ukrajina je jučer objavila da je Rusija u 69 dana otkako je počela invazija izgubila 24.200 vojnika. Uništeno im je preko 1000 tenkova i gotovo 200 zrakoplova, a posebno jako udarac je bio gubitak ratne krstarice Moskve.

Nužno je napomenuti da brojke koje Ukrajina objavljuje nisu neovisno provjerene i do sada su uvijek bile više od ostalih koji ih objavljuju. Rusi nisu toliko skloni otkrivati svoje gubitke, pa su početkom ožujka tek objavili da je ubijeno više od 1300 vojnika. Tehnologija s kojima se ruski predsjednik godinama hvalio nije se pokazala najsjajnijom, što se vidi i na primjeru tenkova.

Fotografije uništenih ruskih tenkova ukazuju na pogrešku u dizajnu na koju su već godinama upozoravali stručnjaci sa Zapada. Ruski tenkovi više granata unutar svojih kupola, što ih čini vrlo ranjivima. Čak i neizravni pogodak može pokrenuti lančanu reakciju koja uzrokuje eksploziju cijelog skladišta streljiva do 40 granata, piše CNN.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?