TEŠKA PREPREKA

Rusija priznala da su Ukrajinci prešli rijeku Dnjepar: 'Neprijatelju je priređen vatreni pakao'

ukrajinski vojnikk
Reuters/Pixsell
15.11.2023.
u 21:13

"Oni (Ukrajinci) sjede u podrumima i po noći trče iz podruma u podrum. Samo u posljednja dva, tri dana neprijatelji su ukupno izgubili stotinjak boraca", rekao je ruski guverner Vladimir Saldo

Rusija je prvi put priznala da su neke ukrajinske snage prešle na istočnu obalu rijeke Dnjepar, ali je navela da se ukrajinski vojnici suočavaju s "paklenom vatrom". Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je u utorak da su ukrajinske snage osigurale uporište na istočnoj obali rijeke Dnjepar u južnoj ukrajinskoj regiji Herson, u prvoj službenoj potvrdi takve vrste.

Andrij Jermak rekao je da su ukrajinske snage uspjele prijeći rijeku i ukopati se "unatoč lošim izgledima", kao i da se "razvija" protuofenziva njegove zemlje usmjerena na otimanje teritorija od Rusije, koja do sada nije uspjela napraviti veliki prodor.

Vladimir Saldo, ruski guverner dijela regije Herson pod kontrolom Moskve, priznao je u priopćenju da su ukrajinske snage uspjele prijeći rijeku koju je Rusija smatrala teškom preprekom za vojnike Kijeva. Citirao je, kako je rekao, informacije iz prve ruke iz ruske vojne skupine "Dnjepar" i naveo da su ruske snage prikovale Ukrajince i zasule ih "paklenom vatrom". Reuters nije mogao neovisno provjeriti njegove tvrdnje.

"Sada su dovedene naše dodatne snage. Neprijatelj je zarobljen u (naselju) Krinki i priređen mu je vatreni pakao: bombe, rakete, teški plamenobacački sustavi, topničke granate i dronovi", rekao je Saldo.

"Oni (Ukrajinci) sjede u podrumima i po noći trče iz podruma u podrum. Samo u posljednja dva, tri dana neprijatelji su ukupno izgubili stotinjak boraca", dodao je. 

Njegovo priznanje uslijedilo je dva dana nakon što su ruski državni mediji objavili, a zatim brzo povukli vijest o povlačenju s položaja na lijevoj obali, navodi BBC.

Rusija se prije godinu dana povukla s desne obale rijeke. Ukrajinska vojska od tada pokušava stvoriti i držati mostobran na istočnoj obali. Stručnjaci sa sjedištem u SAD-u rekli su ranije da je napravljen marginalni napredak u selu Krinki, dva kilometra od rijeke i 30 kilometara od Hersona, grada ponovno osvojenog prije godinu dana. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?