moskva

Rusija ispituje svoj "suvereni" internet

internet
23.12.2019.
u 19:36

Rusija u ponedjeljak analizira rezultate ispitivanja opreme koja joj treba omogućiti da svoj internet odvoji od svjetskih poslužitelja i zajamči njegov rad čak i u slučaju svjetskog kibernetičkog rata.

Ta se analiza provodi na temelju spornog zakona koji je stupio na snagu početkom studenog dok neki strahuju da bi se mogao iskoristiti za provođenje cenzure.

Riječ je o tome da se u posebnim područjima ispitaju mehanizmi reagiranja na "prijetnje" stabilnom i sigurnom radu interneta u Rusiji, priopćilo je rusko ministarstvo komunikacija a prenijela je agencija RIA Novosti.

Obični korisnici interneta "neće ni primijetiti da je ispitivanje u tijeku", istaknuo je glasnogovornik ministarstva Evgenij Novikov, kako prenosi agencija.

Ruska javna televizija Rosija 24 objavila je da ispitivanje traje već dva tjedna na različitim razinama. "Svrha je osigurati stabilan rad interneta na ruskom teritoriju u svim okolnostima", istaknuo je za tu televiziju zamjenik ministra komunikacija Aleksej Sokolov.

"Naša je zadaća da sve uvijek funkcionira", ocijenio je.

Kako navodi Kremlj, zakon treba zaštititi "ruski segment" interneta u slučaju odspajanja od velikih svjetskih poslužitelja u Europi i u Sjedinjenim Državama. Svrha je omogućiti rad državnih službi i ruskog bankovnog sektora u slučaju rata i velikih kibernetičkih napada. 

"Slobodan internet i suveren internet su dva pojma koja nisu u suprotnosti", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na prošlotjednoj godišnjoj tiskovnoj konferenciji.

Zakon treba osigurati da "imamo vlastite resurse koji se mogu aktivirati kako ne bismo bili odsječeni od interneta", dodao je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?