Vladimir Jermakov poručio

Rusija će osnažiti odnose s Iranom ako se SAD povuče iz nuklearnog sporazuma

04.05.2018.
u 19:47

Rusija će ostati čvrsto uz iranski nuklearni sporazum i dodatno osnažiti veze s Teheranom ako američki predsjednik Donald Trump ostvari svoju prijetnju i povuče se 12. svibnja iz sporazuma, kazao je u petak visoki ruski dužnosnik.

Vladimir Jermakov, glavni direktor Odjela za kontrolu i neširenje oružja pri ruskom ministarstvu vanjskih poslova, kazao je da izlazak SAD-a iz tog sporazuma ne znači nužno i njegov kraj.

"Za nas bi to možda čak i olakšalo situaciju na gospodarskom planu jer nećemo imati nikakva ograničenja na gospodarsku suradnju s Iranom. Razvili bismo bilateralno odnose u svim područjima - energetici, transportu, visokoj tehnologiji, medicini", kazao je Jermakov.

Također, ocijenio je da će upravo Amerika snositi posljedice ako prekrši međunarodni sporazum iza kojeg stoje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

"Niti Iran ni Rusija, a niti europske zemlje ne bi trebale ništa izgubiti", dodao je ruski dužnosnik.

Jermakov je izrazio uvjerenje da Iran potpuno ispunjava svoje obveze iz sporazuma te da nikome nije u interesu da se Iran vrati razvoju svog nuklearnog programa zbog kojeg bi ostale zemlje bile zabrinute.

No, istaknuo je, Iran ima puno pravo razvijati nuklearnu energiju u miroljubive svrhe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije