NEDOSTAJE ORUŽJA

Rusi u nedostatku oružja koriste tenkove iz Drugog svjetskog rata: Imaju li oni uopće šanse?

tenk
VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
24.03.2023.
u 18:37

Svoje je mišljenje dao i Carl Bildt, jedan od šefova trusta mozgova Europsko vijeće za međunarodne odnose, koji je ustvrdio da je korištenje ove serije tenkova pokazalo "namjeru Kremlja da nastavi ovaj rat više-manje zauvijek"

Istraživači rata u Ukrajini vjeruju da je ruska vojska počela koristiti tenkove koji su proizvedeni još u 1940-ima. Iako nije potvrđeno da će oni biti korišteni na bojišnici u Ukrajini, analitičari to vide kao još jedan znak da se trupe Vladimira Putina suočavaju s ozbiljnom nestašicom vojne opreme koja ugrožava živote ruskih vojnika na bojišnici.

Gruzijski Ratni obavještajni tim (CIT) objavio je fotografije tenkova T-54 i T-55, i to kako ih vojska prevozi željeznicom na krajnjem istoku zemlje. Fotografije su snimljene u gradu Arsenijevu u regiji Primorski kraj, na samom istoku ogromne zemlje. Ta regija jedina je ruska koja graniči sa Sjevernom Korejom, i u njoj su smještene neke tenkovske baze ruske vojske, piše Washington Post.

 

The Ukrainian Army live and fight in the winter in Southern Donbas

Foto: LEAH MILLIS/REUTERS

 

Istraživači, valja naglasiti, nisu mogli potvrditi da su ti tenkovi slani na frontu u Ukrajinu. I Rusiji i Ukrajini nedostaju oružje, streljivo te oprema pa su se obje zemlje prisiljene osloniti na arsenal starog oružja, piše Washington Post.

Pa ipak, korištenje tenka iz serije T-54 dovelo je u znak pitanja kvalitetu ruske ofenzive. Ti su tenkovi prvi put konstruirani neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, u vrijeme diktatora Josifa Staljina. Tenk T-55 proizveden je pak 1958. godine. Smatra se da ih je proizvedeno sto tisuća, što seriju tenkova T-54/55 čini najproizvođenijim tenkom u povijesti.

Ovo nije prvi puta da Rusija koristi zastarjele tenkove. Prošle je godina elitna jedinica koristila tenk T-62 koji je prvi put predstavljen 1961. godine, u eri Staljinova nešto liberalnijeg nasljednika Nikite Hruščova. No, CIT inzistira da je ovo prvi puta da je dokumentirano kako tenkove T-54 i T-55 vade iz skladišta.

"Čak je i zastarjeli tenk korisniji od neimanja tenka", piše skupina istraživača.

S druge je strane Institut za proučavanje rata (ISW) zaključio da bi rusko korištenje ove zastarjele tehnologije moglo dovesti do daljnjih ruskih gubitaka koje Ukrajina i Sjedinjene Države već procjenjuju na stotine tisuća ubijenih i ranjenih.

"Svaki izgubljeni tenk znači i gubitak tenkovske posade, kao i tenka samog, i nije jasno kakav će efekt imati ovi tenkovi protiv ukrajinskih oklopnih vozila", procjenjuje ISW.

Svoje je mišljenje dao i Carl Bildt, jedan od šefova trusta mozgova Europsko vijeće za međunarodne odnose, koji je ustvrdio da je korištenje ove serije tenkova pokazalo "namjeru Kremlja da nastavi ovaj rat više-manje zauvijek". Bildt je inače poznat i u Zagrebu. On je bivši švedski premijer i nekadašnji posebni izaslanik Europske unije za prostor bivše Jugoslavije kojem je Hrvatska 1995. zabranila ulazak u zemlju zbog vrlo kontroverznih kritičkih izjava o oslobodilačkoj akciji Oluja.

Iako nije sigurno da će Rusija ove zastarjele tenkove koristiti u Ukrajini, poznato je da je vojska doživjela ogromne gubitke na bojišnici. Međunarodni institut za strateške studije iz Londona procjenjuje da je Rusija već izgubila dvije tisuće tenkova u Ukrajini, dok su analitičari Oryxa procijenili taj broj na 1700. Ukrajina pak je izgubila 500 tenkova, prema Oryxu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije