NAUČILI LEKCIJU

Rusi se povlače iz Hersona, ali ovog puta jednu stvar rade drugačije: 'Onda su osigurali poraz'

VYACHESLAV MADIYEVSKYY/REUTERS
22.10.2022.
u 11:06

Imamo toliko trofeja da ni ne znamo što ćemo s njima. Počeli smo kao pješačka bojna, a sada pomalo postajemo mehanizirana bojna", objasnio je za novinare.

Institut za proučavanje rata ustvrdio je na početku svoje analize stanja u Ukrajini kako je započelo rusko povlačenje iz zapadne oblasti Hersona, a za razliku od ranih povlačenja u ovom slučaju se itekako nastoji ne ostaviti oprema Ukrajincima.  

"Ruske snage vjerojatno namjeravaju nastaviti s povlačenjem tijekom sljedećih nekoliko tjedana, ali će se možda teško povući u dobrom stanju ako ukrajinske snage odluče napasti. Južno operativno zapovjedništvo Ukrajine izjavilo je 21. listopada da ruske snage "prilično aktivno" prebacuju streljivo, vojnu opremu i neodređene jedinice trajektima sa zapadne obale rijeke Dnjepar na istočnu obalu", stoji u njihovoj analizi te dodaju kako Ukrajina tvrdi da ruske snage koriste civile kao ljudski štit prilikom transporta vojne opreme.

Napominjemo, neovisne potvrde o ljudskom štitu u ovom trenutku nema. Ukrajinski brigadni general Oleksij Hromov naveo je da rusko vojno vodstvo može povući "borbeno najsposobnije jedinice" s lijevog dijela regije na desnu obalu rijeke Dnjepar i ostaviti mobilizirane vojnike u kontaktu da pokrivaju povlačenje.

"Ako je Hromova procjena točna, tada su ruske snage osigurale uvjete da rusko povlačenje postane poraz. Malo je vjerojatno da će ruski slabo obučeni, tek mobilizirani rezervisti izdržati i oduprijeti se ukrajinskom protunapadu ako ih ukrajinske snage odluče napasti i progoniti snage koje se povlače", navode u ISW-u.

Ulov ukrajinskih snaga

Ranija povlačenja ruskih snaga s ukrajinskih područja karakterizirala je znatna količina ostavljenog oružja. Ukrajinske vlasti su s neskrivenim zadovoljstvom objavljivale fotografije i snimke pokazujući svoj 'ulov'.

"Zarobljeni i napušteni ruski tenkovi, haubice i borbena vozila - s kojih su na brzinu očišćene taktičke oznake Z i ponovno obojani ukrajinskim križevima - okreću se protiv svojih bivših vlasnika dok ukrajinska vojska napreduje u istočnom dijelu zemlje", napisao je Wall Street Journal koji je objavio popis vrijedne opreme koja je ostala uslijed povlačenja ruskih snaga. Ističu kako je pojedina oprema spremna odmah za korištenje, dok se druga ili šalje na popravak ili se vade ključni dijelovi ako je riječ o prevelikom oštećenju. Jedan ukrajinski bataljun zaplijenio je 10 modernih tenkova T-80 i pet samohodnih haubica 2S5 Giatsint kalibra 152 mm nakon što je prošlog mjeseca ušao u grad Izium, rekao je zamjenik načelnika stožera Ruslan Andriyko.

"Imamo toliko trofeja da ni ne znamo što ćemo s njima. Počeli smo kao pješačka bojna, a sada pomalo postajemo mehanizirana bojna", objasnio je za novinare. Ukrajina je zarobila 460 ruskih glavnih borbenih tenkova, 92 samohodne haubice, 448 borbenih vozila pješaštva, 195 oklopnih borbenih vozila i 44 višecijevna raketna sustava, tvrdi konzultantska tvrtka Oryx, prenosi The Wall Street uz napomenu kako je realna brojka još i veća jer se ne objavljuju fotografije i snimke baš svega što su Rusi ostali prilikom povlačenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?