Udar na Airbus i Boeing:

Rusi predstavili zrakopolov MC-21

avion
08.06.2016.
u 17:23

Rusija je u srijedu predstavila javnosti prvi model putničkog zrakoplova srednjeg doleta MC-21 u sklopu nastojanja na oživi posrnulu industriju zrakoplova i poljulja vodeće pozicije europskog Airbusa i američkog Boeinga.

Prototip zrakoplova MC-21 koji će moći prevoziti do 211 putnika predstavljen je u hangaru proizvođača zrakoplova Irkut u sibirskom gradu Irkutsku. Glamuroznu ceremoniju uživo je prenosila državna televizija.

Premijer Dmitrij Medvedev kazao je da je predstavljanje modela MC-21 "dugo očekivani događaj za naše civilno zrakoplovstvo, industriju zrakoplova i našu cijelu zemlju". 

"Ovo potvrđuje da znamo proizvesti zrakoplov koji ne samo da omogućuje napredak našeg civilnog zrakoplovstva već će također konkurirati onima drugih zemalja", istaknuo je ruski premijer, dodajući da će zrakoplov postati "ponos i dika ruskog civilnog zrakoplovstva".

Očekuje se da će mlazni zrakoplovi MC-21 zamijeniti stare sovjetske Tupoljeve Tu-204. Prvi probni letovi očekuju se do kraja ove ili početka iduće godine a puštanje u promet u drugoj polovini 2018. godine.

Rusi žele konkurirati Airbusu A320 i Boeingu 737 koji trenutno dominiraju međunarodnim tržištem civilnog zrakoplovstva.

Novi model predstavljen je pet godina nakon što je u promet pušten zrakoplov kratkog doleta Suhoj Superjet, koji je bilježio ozbiljne tehničke teškoće, uključujući probleme s opremom za slijetanje i sustavima za otkrivanje curenja goriva. Stoga je ruska agencija za zrakoplovstvo 2013. zabranila prometovanje tih zrakoplova, dvije godine nakon što su pušteni u promet. Zabrana je u međuvremenu ukinuta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?