novo američko izvješće otkriva

Rusi osmislili brutalan način kako da Ukrajinci na okupiranom području postanu njihovi državljani

Reuters/PIXSELL
03.08.2023.
u 07:48

Istraživači sa Sveučilišta Yale otkrili su da su stanovnici regija Luhansk, Donjeck, Herson i Zaporižja bili meta sustavnog nastojanja da im se oduzme ukrajinski identitet

 Ukrajinci koji žive na teritoriju pod ruskom okupacijom prisiljeni su preuzeti rusko državljanstvo ili se suočiti s odmazdom, uključujući moguću deportaciju ili pritvaranje, navodi se u novom američkom izvješću.

Istraživači sa Sveučilišta Yale otkrili su da su stanovnici regija Luhansk, Donjeck, Herson i Zaporižja bili meta sustavnog nastojanja da im se oduzme ukrajinski identitet. Ukrajinci koji ne traže rusko državljanstvo "podvrgnuti su prijetnjama, zastrašivanju, ograničenjima humanitarne pomoći i osnovnih potrepština, te mogućem pritvaranju ili deportaciji, a sve je osmišljeno kako bi ih se prisililo da postanu ruski državljani", stoji u izvješću, javlja Guardian.

Ograničenja "uključuju uskraćivanje medicinskih usluga, socijalnih beneficija, sposobnosti vožnje i rada te otvorene prijetnje nasiljem i zastrašivanjem", navodi se u izvješću koje je objavljeno u srijedu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?