u fukushini

Roditelji djece oboljele od raka: "Krivac je nuklearna nesreća"

djeca
13.03.2016.
u 07:21

Roditelji djece iz Fukushime oboljele od raka štitnjače tražili su u subotu priznavanje tih slučajeva nakon tišine koju su izabrali zbog straha od stigmatizacije.

Stanovnici Fukushime boje se odbacivanja ili diskriminacije kakvu su trpjeli Japanci zvani "hibakusha", ozračeni atomskim bombama bačenima na Hiroshimu i Nagasaki, prenosi 24sata.hr

Pod nazivom "311CFG" skupina obitelji oboljelih od raka štitnjače nakon 11. ožujka odlučila je prekinuti šutnju i organizirala je konferenciju na novinare u glavnom gradu.

- Stručnjaci inzistiraju na niskoj vjerojatnosti povezanosti slučajeva oboljenja od raka štitnjače s nuklearnom nesrećom, ali te tvrdnje nas ostavljaju u najvećem ičekivanju - objašnjavaju utemeljitelji udruge u tekstu objavljenom u subotu.

- Zbog nesreće nuklearne elektrane u Fukushimi masovno su u prirodu odbacivani radioaktivni elementi, mi smo ozračeni, ništa nam ne dokazuje da ta katastrofa nije uzrok oboljenja od raka - naglašavaju oni.

Odvjetnik koji zastupa skupinu, Hiroyuki Kawai traži "priznavanje tih slučajeva oboljenja od raka ili dokaz da oboljenja nisu ničime povezana s nesrećom".

Rak štitnjače dijagnosticiran je u ukupno 115 djece iz pokrajine Fukushima koja su imala manje od 18 godina kada se u ožujku 2011. dogodila nuklearna nesreće. Nadalje u drugih 50 slučajeva postoji velika sumnja u oboljenje od raka štitnjače, prema podacima nakon petogodišnjeg istraživanja koje je obuhvatilo više od 300.000 djece i mladih, prenosi 24sata.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije