PRVA DAMA SIRIJE

Razboljela se lijepa Asma: 'Pustinjska ruža' dobila rak

Foto: Reuters/Pixsell
1/2
10.08.2018.
u 08:19

Ured predsjednika Bashara al-Assada objavio je da je prva dama Sirije Asma al-Assad podvrgnuta kemoterapiji nakon što joj je otkriven karcinom dojke u vrlo ranoj fazi. 

Sirijci koji podržavaju sirijskog predsjednika, preko društvenih mreža šalju poruke podrške i pozivaju na molitve kako bi Bog pomogao prvoj dami u ozdravljenju.

“Prva dama pakla”

Uz priopćenje iz predsjedničkog ureda stavljena je i fotografija na kojoj je prva dama odjevena u tenisice i traperice te sjedi u prostoriji za kemoterapiju s intravenoznim dripom u lijevoj ruci i smiješi se suprugu Basharu koji sjedi pored nje.

Unatoč tome što su Rusija i Iran odmah ponudili pomoć u liječenju, prva dama ju je odbila rekavši da ne bi bilo u redu da se njezin narod liječi u Siriji, a ona ide na liječenje izvan domovine. Kako doznajemo od izvora iz ureda predsjednika Assada, Asma al-Assad liječi se u vojnoj bolnici Maze u Damasku.

Inače, sutra će napuniti 43 godine, a mnogi je smatraju jednom od najljepših prvih dama. Sve ove godine rata bezrezervno je podupirala svog muža Bashara al-Assada koji se suočio najprije s pobunom, a onda i s otvorenim ratom. Prvu damu Sirije mnogi su uspoređivali s princezom Dianom zbog njezine mladosti, ljepote i socijalnog angažmana.

“Pustinjska ruža”, kako su joj nekad tepali zapadni mediji, a danas za njih “prva dama pakla”, osim što je tijekom svih tih turbulentnih razdoblja čvrsto stajala uz svog muža, štitila je i svoju kćer Zein i sinove Hafeza i Karima. Asma al-Assad rođena je u Londonu 11. kolovoza 1975. kao Asma Akhras, njezina majka je umirovljena sirijska diplomatkinja, a otac joj još radi kao kardiolog.

Sedamdesetih došao je u V. Britaniju iz Homsa u Siriji da bi nastavio medicinsku izobrazbu. Asmini roditelji i danas žive u Londonu, u skromnoj kući u kojoj je supruga Bashara al-Assada i odrasla, u zapadnom londonskom okrugu Acton, u kojem žive brojni doseljenici.

Asma je prvih 25 godina života provela u Londonu gdje je i upoznala Bashara al-Assada. Asma al-Assad školovala se u Engleskoj gdje su je prijatelji iz milja zvati Ema i bila je odlična učenica, izrazito duhovita i prema svima prijateljski raspoložena. Završila je francusku književnost i računalne znanosti na King’s Collegeu, nakon čega je bila financijska analitičarka Deutsche Banka i investicijska bankarica u J. P. Morganu. Uz arapski i engleski tečno govori i španjolski i francuski jezik.

Odbila sve ponude

Supruga Bashara upoznala je dok je bio na specijalizaciji iz oftalmologije u Londonu od 1992. do 1994. U to vrijeme Bashar je radio u istoj bolnici s Asminim ocem Fawazom i često su se družili. Asma i Bashar ponovno su se sreli 2000. i vjenčali se godinu dana kasnije u tajnosti nedugo nakon što je Bashar postao predsjednik poslije smrti njegova oca. Asma je tada imala 25, a Bashar 35 godina. Zadržala je britansko državljanstvo, ali je 2012. stavljena na crnu listu Sirijaca kojima je zabranjen ulazak u EU. 

Sve godine rata Asma al-Assad odbijala je sve ponude da napusti Damask i skloni se na sigurno u Teheran, Moskvu ili druge zemlje saveznice Sirije. Najviše vremena provodila je obilazeći obitelji poginulih vojnika, ranjenika, izbjeglica, djece, stradalih sirijskih manjina i drugih žrtava rata. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?