TVRDE RUSKI MEDIJI

Raste nezadovoljstvo Putinom, u Kremlju se već raspravlja tko bi mogao biti njegov nasljednik

vladimir putin
Reuters/Pixsell
24.05.2022.
u 21:01

Poslovni i mnogi članovi Vlade nezadovoljni su što je Vladimir Putin krenuo u rat ne razmišljajući o razmjerima sankcija.

Tijekom tri mjeseca rata opće raspoloženje ruskih elita uspjelo se nekoliko puta potpuno promijeniti. Početkom ožujka ruski medij Meduza objavio je da većina Kremlja i državnih dužnosnika jednostavno ne zna što učiniti i užasnuti su kako će sankcije utjecati na njihove karijere i živote. Nešto kasnije počeo je "domoljubni uspon" - u travnju su mnogi na vlasti javno pozvali na rat do "pobjedničkog kraja". Sada, tri mjeseca nakon početka invazije, ponovno prevladava pesimizam.

"Neće se moći živjeti kao prije, ne može se govoriti o razvoju. Ali nekako se može živjeti - sivi uvoz, trgovina s Kinom i Indijom”, navodi izvor Meduze blizak vladi.

Poslovni i mnogi članovi Vlade nezadovoljni su što je Vladimir Putin krenuo u rat ne razmišljajući o razmjerima sankcija. No, prema riječima Meduzinih sugovornika, Kremlj nije spreman za mobilizaciju. Još u travnju izvori Meduze bliski predsjedničkoj administraciji, pozivajući se na rezultate zatvorenih socioloških istraživanja, rekli su da čak ni Rusi koji podržavaju "specijalnu operaciju" nisu spremni sami se boriti niti poslati svoje članove obitelji na front.

"Problemi (u Rusiji zbog rata) su već vidljivi, ali usred ljeta jednostavno će se povećati iz različitih smjerova: transporta, medicine, čak i poljoprivrede. Nitko jednostavno nije razmišljao o takvim razmjerima”, objašnjava Meduzin sugovornik blizak vlasti.

Dodaje da prije početka rata nitko u Kremlju nije razmatrao opciju da europske zemlje potpuno odbiju uvoziti ruski plin i naftu. O takvom embargu ipak se raspravlja, ali predsjednik i “militantni” dio njegovog okruženja još uvijek ne vjeruju da će se te prijetnje sa Zapada ostvariti.

Meduzini sugovornici bliski predsjedničkoj administraciji napominju da se u takvoj pozadini sve više raspravlja o temi "budućnosti nakon Putina". “Ne radi se o tome da oni sada žele srušiti Putina i da se sprema zavjera. Ali postoji razumijevanje ili želja da u prilično doglednoj budućnosti on neće upravljati državom “, objašnjava jedan od izvora.

“Predsjednik je zabrljao, ali onda se sve može popraviti - nekako se dogovoriti (sa Zapadom i Ukrajinom)", dodaje drugi sugovornik. Prema njegovim riječima, čak se i o brojkama predsjednikovih nasljednika raspravlja iza kulisa u Kremlju. Među njima su gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev i prvi zamjenik šefa predsjedničke administracije Sergej Kirijenko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije