albanski premijer

Rama: U najboljem interesu Zapadnog Balkana je ispunjavanje kriterija za pristup EU

Edi Rama
06.12.2022.
u 21:26

U najboljem je interesu zemalja Zapadnog Balkana da urade domaću zadaću ispunjavanjem kriterija za pristupanje EU, a ne da varaju na ispitu, rekao je albanski premijer Edi Rama u intervjuu za EURACTIV uoči summita EU-Zapadni Balkan održanog danas u Tirani.

Rama je istaknuo važnost što se summit prvi put održava u jednoj od zemalja Zapadnog Balkana. Summit EU-Zapadni Balkan okuplja čelnike iz regije, predstavnike institucija EU-a, kao i država članica EU-a.

- Samo činjenica da imamo summit u Tirani - tko je prije samo nekoliko godina mogao zamisliti da će EU izaći izvan svog radiusa, a Vijeće će se preseliti u zemlju koja nije članica EU-a da održi summit. I to nije samo manifestacija, događaj, to je više od toga. To je obveza, to je poruka - rekao je Rama za EURACTIV.

Premijer Albanije istaknuo je kako je trenutna geopolitička situacija, zajedno s prijetnjama pandemije i klimatskim promjenama, učinila EU svjesnijom važnosti, ali i ranjivosti regije. To se može vidjeti i u promjeni stava Francuske prema proširenju, čija je podrška EU perspektivi Zapadnog Balkana bila iznenađenje za Ramu.

Međutim, razmjeri ovog ponovnog interesa još uvijek se mogu dovesti u pitanje.

- Vjerujem da je to više od lijepih riječi, sada u smislu istinskog interesa, ali hoće li se opći interes pretvoriti u djelo? I hoće li akcija biti dovoljna? Ne znam - rekao je Rama.

Razmišljajući o geopolitičkoj situaciji u regiji na koju je uvelike utjecao rat u Ukrajini, Rama je priznao ruski utjecaj na Zapadnom Balkanu, uglavnom na “srpskim teritorijima”, ali je upozorio na otuđenje Srbije, koja je dobila dosta kritika jer se nije uskladila s restriktivnim mjerama EU prema Rusiji zbog rata u Ukrajini.

- Moramo biti svjesni opasnosti. Ne trebamo ni u kom obliku doprinositi otuđivanju Srbije, moramo angažirati Srbiju - istaknuo je Rama.

Rama je istaknuo i važnost dijaloga Beograda i Prištine, iako razumije teškoće u pronalaženju rješenja jer se rat dogodio ne tako davno. Pohvalio je francusko-njemački prijedlog koji traži neovisnost bez međusobnog priznavanja i smatra ga putem prema konačnom rješenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?