SUD U LONDONU

Radikalni britanski imam osuđen na pet godina zatvora zbog pomaganja ISIL-a

ISIL
06.09.2016.
u 16:51

Sud u Londonu osudio je radikalnoga britanskog imama Anjema Choudaryja na zatovrsku kaznu od pet godina zbog podupiranja terorističke organizacije Islamske države (ISIL).

Choudaryja je londonski sud i ranije osuđivao jer je slao online poruke potpore zabranjenim skupinama koje kontroliraju velika područja Sirije i Iraka. 

Jedan od najvećih zagovornika radikalnog islama u Britaniji Choudary je osuđen u srpnju, a danas je sud odredio duljinu trajanja kazne.

Četrdesetdevetogodišnji odvjetnik pakistanskog porijekla jedna je od glavnih figura Londonistana, kako se naziva radikalni islamistički pokret utemeljen u glavnome britanskom gradu početkom 2000.

Godine 2011. organizirao je okupljanje za Osamu bin Ladena. Tada je pedesetak pripadnika njegove organizacije pred zgradom američkog veleposlanstva u Londonu spalilo američku zastavu.

Britanske vlasti smatraju da je upravo on imao ključnu ulogu u radikalizaciji mladih diljem zemlje. Privukao je pozornost javnosti kontroverznim izjavama, a putem društvenih mreža pozivao je istomišljenike da se priključe ili podupru Islamsku državu. 

Bio je čest gost vodećih tv postaja gdje je iznosio svoje radikalne stavove, a u jednoj je prigodi branio praksu odsjecanje glava civilima koju provodi IS te je branio i druge zločine koje čine džihadisti te skupine.  

U prave je probleme upao kada se njegovo ime pojavilo na zakletvi kalifatu Islamske države 2014. 

Ključne riječi
Sud

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?