RUSKI PREDSJEDNIK

Putin: Zapadne zemlje postigle su autogol sankcijama protiv Rusije, gospodarstva im propadaju

Autori: Vecernji.hr, Hina
18.04.2022.
u 16:30

Govoreći o stanju ruskog domaćeg gospodarstva Putin je rekao da se inflacija stabilizira i da se maloprodajna potražnja u zemlji normalizirala

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su zapadne zemlje postigle autogol uvođenjem sankcija Rusiji dodavši kako su sankcije dovele do "propadanja zapadnih gospodarstava". 

Govoreći o stanju ruskog domaćeg gospodarstva Putin je rekao da se inflacija stabilizira i da se maloprodajna potražnja u zemlji normalizirala. Ruski uslužni sektor pretrpio je najveći pad aktivnosti od kada ga je pandemija Covid-19 pogodila 2020. godine jer su potrošači i tvrtke otkazivali narudžbe usred sve oštrijih zapadnih sankcija nakon invazije na Ukrajinu. 

- Rubalj se vratio na razinu vrijednosti s početka godine. Trenutna situacija je stabilna - rekao je Putin. 

Inače, Putin je ranije najavio da će Moskva preusmjeriti izvoz energenata na istok.  

- Takozvani partneri iz neprijateljskih zemalja priznaju da se neće moći snaći bez ruskih energetskih resursa, uključujući, na primjer, prirodni plina - rekao je Putin prošli tjedan na sjednici vlade i ocijenio da "u Europi trenutno nema racionalne zamjene" za ruski plin. 

Putin je također rekao da Europa, najavljujući prekid isporuke energenata iz Rusije, diže cijene i destabilizira tržište. Dodao je da će Rusiji, koja proizvodi desetinu svjetske nafte i petinu plina, trebati nova infrastruktura za izvoz u Aziju. Naložio je vladi da do 1. lipnja predstavi plan koji uključuje "širenje infrastrukture na zemlje Afrike, Latinske Amerike i Azijsko-pacifičke regije" te zatražio razmatranje uključivanja plinovoda Snaga Sibira i dalekoistočnog Sahalin-Habarovsk-Vladivostok, u ruski jedinstveni sustav opskrbe plinom. 

Inače, ruska invazija Ukrajine traje već 54. dan. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je pozvao Emmanuela Macrona da dođe u Ukrajinu i osobno se uvjeri da ruske snage provode "genocid", što je pojam koji njegov francuski kolega zasad ne želi upotrijebiti. Preostale ukrajinske snage u Mariupolju se i dalje bore i nastavljaju odbijati ruske zahtjeve da se predaju, tvrdi ukrajinski premijer Denis Šmihal. Ukrajina je objavila da je od početka invazije ubijeno 20.300 ruskih vojnika, a 2002 ruska oklopna vozila su uništena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?