Ruski predsjednik

Putin u novogodišnjoj video poruci: Zapad koristi Ukrajinu da bi uništio Rusiju

Vladimir Putin
SPUTNIK/REUTERS
31.12.2022.
u 17:10

U devetominutnoj poruci, najduljoj novogodišnjoj poruci do sada, Putin je optužio Zapad da je lagao Rusiji i da ju je isprovocirao da pokrene, kako je on naziva, "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u subotu da njegova zemlja nikada neće pokleknuti pred pokušajima Zapada da iskoristi Ukrajinu da bi je uništio. 

U novogodišnjoj video poruci objavljenoj na ruskoj državnoj televiziji, Putin je rekao da se ruske snage bore u Ukrajini kako bi zaštitile svoju "domovinu" i osigurale "istinsku neovisnost" za svoj narod. 

U devetominutnoj poruci, najduljoj novogodišnjoj poruci do sada, Putin je optužio Zapad da je lagao Rusiji i da ju je isprovocirao da pokrene, kako je on naziva, "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini. 

"Zapravo su na svaki mogući način ohrabrivali neonaciste koji su provodili otvoreni terorizam nad civilima u Donbasu", rekao je Putin u neuobičajeno borbenom novogodišnjem govoru, koji je obično posvećen čestitkama. 

Ranije u subotu, ruski ministar obrane Sergej Šojgu obećao je da je pobjeda u Ukrajini "neizbježna" i pohvalio herojstvo ruskih vojnika koji se bore na bojišnici i onih koji su poginuli u 10-mjesečnom ratu. 
"Zapad je lagao o miru", rekao je Putin. 

"Pripremao se za agresiju... i sada cinično koriste Ukrajine i njezin narod da oslabe i razbiju Rusiju".  "Nikada to nismo dopustili i nikada nećemo dopustiti nikome da nam to učini", naglasio je. 

 

 

Kijev i Zapad odbacuju te njegove argumente i smatraju da je pokrenuo neopravdanu vojnu agresiju na Ukrajinu kako bi osvojio teritorij i srušio s vlasti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?