moskva

Putin traži od Rusa da glasaju za stabilnost, sigurnost i prosperitet

putin
Reuters/PIXSELL
30.06.2020.
u 17:07

Predsjednik Vladimir Putin u utorak je zatražio od Rusa da sudjeluju u glasovanju širom zemlje o ustavnim reformama kako bi osigurali „stabilnost, sigurnost i prosperitet“.

U televizijskom obraćanju uoči okončanja tjedan dana dugog referenduma u srijedu, Putin je izjavio da bi Rusi trebali glasovati za zemlju „koju žele predati svojoj djeci“, ali nije spomenuo kontroverzni amandman koji bi mu omogućio da potencijalno ostane na vlasti do 2036.

Rusi su počeli glasovati prošli tjedan o paketu ustavnih promjena koje je predložio Putin, uključujući i resetovanje limita predsjedničkog mandata koje bi mu omogućio da se dva puta natječe za predsjednika nakon što mu istekne trenutni šestogodišnji mandat u 2024.

Ostali amandmani ojačali bi predsjedničke i parlamentarne ovlasti, očuvale bi se tradicionalne vrijednosti uključujući i zabranu istospolnih brakova, i garantiraju više minimalne plaće i mirovine.

- Mi glasamo za zemlju u kojoj želimo živjeti, uz savremeno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, s pouzdanom društvenom zaštitom građana, s efikasnom vladom koja odgovara društvu – izjavio je  Putin.

- Mi glasuijemo za zemlju koju želimo predatinašoj djeci i unucima – kazao je.

Dva doma ruskog parlamenta već su usvojila amandmane, ali je Putin ponovio kako će oni stupiti na snagu tek kada ih podrži većina glasača.

- Želimo osigurati stabilnost, sigurnost , prosperitet i pristojan život samo kroz razvoj i vlastitim snagama – dodao je.         

Putin, koji je prvi put izabran za predsjednika u 2.000.,  objavio je reforme u ovoj godini, nakon što je osvojio reizbor s uvjerljivom većinom glasova u 2018.

Amandman kojim se resetira predsjednički mandat bio je dodatak u posljednji minut pred zastupnicima koji su glasovali o reformi, i za koga kritičari optužuju Putina da pokuišava na taj način postati „doživotni predsjednik“.

Prvobitno planirano za  22. travnja, glasovanje je odgođeno zbog epidemije koronavirusa, ali je ponovno zakazano nakon što je Putin izjavio da je epidemija prošla vrhunac i da su sužnosnici počeli izvještavati o msnjem broju slučajeva zaraze.

Malo tko sumnja da će reforma biti odobrena, dok je izlazna anketa državne anketarske agencije provedena među više od 163.000 ljudi u ovom tjednu pokazala da se 76 posto njih opredjelilo za ustavne amandmane, prenosi AFP.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije