NOVA DIMENZIJA RATA

Putin šokiran – diverzije na ruskom teritoriju provode i ruski partizani

REUTERS
03.03.2023.
u 08:08

Ruske vlasti javile su da je ukrajinska "skupina za izviđanje i sabotažu" infiltrirala u područje Brijanska, u selo Ljubečane, te da je otvorila vatru na jedno vozilo i pritom ubila jednog stanovnika, ranila dijete i uzela taoce. Savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihajlo Podoljak, tvrdi da partizanski pokret u Rusiji jača i postaje sve agresivniji, a tvrdnje da se radi o postrojbama pod kontrolom Ukrajine naziva provokacijom

Tvrdnje Rusije o upadu ukrajinskih sabotera u pogranično rusko područje ured ukrajinskog predsjednika je nazvao "namjernom provokacijom" Moskve.

Dramatično oko Bahmuta

"Priča o saboterskoj skupini u Rusiji je klasična, namjerna provokacija. Rusija želi preplašiti svoje stanovništvo kako bi opravdala svoju invaziju na Ukrajinu", objavio je na Twitteru Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Podoljak je dao naslutiti da je incident o kojem su izvijestile ruske sigurnosne službe i lokalni guverner Brijanska povezan s akcijom ruskih "partizana" – militanata koji primjenjuju gerilske metode borbe.

 

– Partizanski pokret u Rusiji jača i postaje sve agresivniji – ustvrdio je Podoljak.

Ruske vlasti javile su da se ukrajinska "skupina za izviđanje i sabotažu" infiltrirala u područje Brijanska, u selo Ljubečane, te da je otvorila vatru na jedno vozilo i pritom ubila jednog stanovnika, ranila dijete i uzela taoce.

– Pucali su na civile, to je teroristički čin. Slomit ćemo protivnike Rusije. Neonacisti i teroristi su počinili još jedan teroristički čin, još jedan zločin – zaprijetio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

– Vidjeli su da je to civilni auto, vidjeli su da su civili sjedili su tamo i djeca. Na njih su otvorili vatru. Upravo su ti ljudi postavili sebi zadatak lišiti nas povijesnog sjećanja, lišiti nas naše povijesti, lišiti naše tradicije, jezika. Ove zločine čine neonacisti i njihovi gospodari. Baš ti vlasnici neće ni obratiti pažnju na današnji napad, ali na kraju, protivnici Rusije neće uspjeti, mi ćemo ih slomiti – poručio je Putin.

Ruski dobrovoljni korpus, skupina koja se bori protiv Kremlja, preuzela je odgovornost za napade na području Rusije. Njihova objava dolazi nedugo nakon što su ruski mediji izvijestili o napadima koji su se dogodili u regiji Brijansk. Javili su o mrtvim i otetim osobama.

Nastavljene su žestoke borbe oko grada Bahmuta koji pod svaku cijenu ruske snage žele zauzeti. Ukrajinske snage i dalje drže položaje u potpuno razrušenom Bahmutu, a pod stalnim su napadima ruskih trupa koje žele ostvariti svoju prvu veću pobjedu u više od pola godine. Zauzimanje Bahmuta za Rusiju otvorilo bi put potpunoj kontroli nad ostatkom strateške industrijske regije Donbas koja graniči s Rusijom, što je jedan od glavnih ciljeva invazije.

Susret Blinkena i Lavrova

Rat u Ukrajini ušao je u drugu dimenziju. Kad je riječ o napadu dronovima koji su stigli čak do glavnog grada Moskve, analitičari su uvjereni da je to jaka poruka Putinu da ni jedan grad u Rusiji, uključujući i sam glavni grad, neće imati miran san dok ruski dalekometni projektili i dronovi ruše infrastrukturu diljem Ukrajine.

U jeku napetosti na relaciji SAD-a i Rusije, američki državni tajnik Antony Blinken susreo se nakratko sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom na marginama summita G20 u glavnom gradu Indije New Delhiju. Prema pisanju New York Timesa, Blinken je Lavrovu iznio tri točke. Prva je točka da će SAD nastaviti podupirati Ukrajinu u njezinoj obrani od Rusije "koliko god bude potrebno", druga točka je da bi se Rusija trebala ponovno pridružiti Novom START-u, ugovoru o kontroli nuklearnog naoružanja, iz kojeg se nedavno povukla, i pridržavati se uvjeta iz tog sporazuma, a treća da bi Rusija trebala osloboditi Paula Whelana, američkog državljanina u zatvoru.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije