pod svaku cijenu

Putin nije birao sredstva: SP u nogometu mora biti u Rusiji

10.06.2018.
u 18:07

Prije točno osam godina nekadašnji je britanski špijun, kasnije autor zloglasnog dosjea o Donaldu Trumpu u kojem je eksplicitno naveo kako su prostitutke urinirale po američkom predsjedniku Christopher Steele zaprimio je alarmantne novosti. 

Vladimir Putin, cjeloživotni obožavatelj hokeja, naglo se zainteresirao za nogomet. Bilo je godinama ranije prije nego je Steele u svom dosjeu osramotio Trumpa. Steele je nešto ranije otvorio vlastitu tvrtku u Londonu, piše The New York Times. 

Mislio je kako je to pametna i unosna "karijera poslije karijere", no ono što se odigralo utjecalo je na nebrojene živote, istragu Trumpove administracije i sjenovitu ulogu koju Rusija igra u modernom svijetu. U grupi njegovih klijenata bile su i grupe moćnih i bogatih individualaca i korporacija koje su podržavale ideju da Engleska bude domaćin Svjetskog prvenstva 2018. Zadnji puta je Engleska bila domaćin daleke 1966. godine, a populacija je "luda" za nogometom, piše Express.hr.

Upravo je Engleska koja je igru izmislila u 19. stoljeću bila uvjerena kako je, radi već postojeće infrastrukture, već spremna za takav zadatak. Steele je uvelike angažiran radi njegovog poznavanja prilika u Rusiji, jednoj od šest zemalja koje su htjela postati domaćini. Ranih devedesetih on je radio u Moskvi, kao agent na tajnom zadatku, a svoje je ekstenzivne veze unutar političkih krugova Rusije uvijek održavao. 

Njegov je zadatak 2010. bilo saznati što god može. Znao je da Rusija, kada ganja svoje interese, koristi sve moguće metode koliko god one bile koruptivne ili skandalozne. U usporedbi s Engleskom Rusija se činila potpuno nekvalificiranom da bude domaćin mjesec dana dugog natjecanja koje bi trebalo privući preko tri milijuna gledatelja i posjetitelja.

Za početak, Rusija ima gotovo nikakvu nogometnu tradiciju, čak se, nakon neugodnog poraza od Slovenije nisu niti mogli kvalificirati da igraju u Južnoj Africi. Još važnije, nisu imali adekvatne stadione niti infrastrukturu, a s obzirom da su već proglašeni domaćinima zimskih Olimpijskih igara postavljalo se pitanje kako će sagradit sve što je nužno. 

FIFA je Rusiju proglasila najrizičnijom među svima koji su se natjecali za čast. Većini se promatrača Rusija nije činila kao ozbiljna konkurencija Engleskoj, no Steeleov je izvor govorio nešto sasvim drugo. Putin, tada premijer, vidio je to kao projekt od vitalne važnosti da očuva moć svoje zemlje, i svoju vlastitu. 

Rusija će biti domaćin, rekao je izvor, pod svaku cijenu. Sljedećih je nekoliko mjeseci Steele skupljao podatke koji su sugerirali da u ruski dužnosnici i oligarsi bliski Putinu angažirani da guraju" projekt, sklapaju sumnjive dogovore oko plina u zamjenu za glasove, nude skupe poklone FIFA-inim glasačima i čak šalju Romana Abramoviča, vlasnika londonskog kluba Chelsea, u Južnu Afriku da "pritišće" Seppa Blattera, predsjednika FIFA-e. Glasnogovornik Abramoviča rekao je za Sunday Times kako nije činio ništa loše ili protuzakonito.

Umirovljeni je špijun svoja otkrića davao klijentima koji su čitavu kampanju bili zaslijepljeni vlastitim optimizmom i samopouzdanjem. No u srpnju 2010., pet mjeseci prije no što će FIFA izglasati pobjednika Steele je informacije proslijedio još jednoj "strani" za koju je smatrao da je zainteresirana da zna za rusko ophođenje - agentu američkog FBI-ja. Amerikance nije previše zanimalo hoće li Engleska dobiti no jako ih je zanimalo sve što dolazi iz smjera Rusije. Nedugo su prije toga uspješno razorili rusku mafiju u New Yorku, a ovo im je bila prilika da se obračunaju s oligarsima i mafijašima. 

Informacija koju im je priskrbio Steele davao im je prozor upravo u taj svijet. Tako je počela jedna od najvećih i najambiciozniji istraga o pranju novca i korupciji u američkoj povijesti koja će razotkriti desetljeće ukorijenjene truleži i korupcije u nogometu, piše New York Times. Tijekom pet godina ekipe IRS-a i FBI-ja potajno su kopali po najmračnijim zakutcima nogometa, razotkrivali dužnosnike i otkuda kriminalni sindikati dobivaju novac. Istraga je postala javna 27. svibnja 2015. kada je u rano jutro uhićeno sedam nogometnih dužnosnika u Zurichu. 

Najpopularniji sport na svijetu bio je uzdrman do temelja. Takoreći generacije birokrata iz vrha nogometa su svrgnute i optužene kako su kolektivno primili stotine milijuna dolara mita. Unutar nekoliko dana nekada nedodirljivi Blatter dao je ostavku, a uskoro se i on našao pod istragom. Nije podignuta optužnica ali su mu zabranjene sve aktivnosti vezane uz nogomet sljedećih šest godina. Do danas više od dvadeset osoba je osuđeno (ili su priznali) ucjenjivanje, prevaru i pranje novca, a slučaj se nastavlja.

Učinili su ono što se godinama smatralo nemogućim, FIFA je morala preuzeti odgovornost. Istraga je također sagradila odnos povjerenja između Steelea i američkih agenata, a taj je dobar odnos doveo do toga da je špijun istom FBI agentu dao dosje o dosluhu Trumpa i Rusije, pojačan dodatnim bizarnim pričama poput Trumpovih navodnih avantura u Moskvi. Po svakom je kriteriju FIFA istraga bila nevjerojatan uspjeh, prikaz briljantnog i ambicioznog policijskog posla. Potaknulo je to i druge države da i same pokrenu vlastite istrage. 

No, postojao je jedan evidentan problem - nigdje se ne spominje Rusija. Spisi imaju tisuće stranica, kao i transkripti sa suđenja no Rusije nema nigdje. Putinova se kampanja da ugosti Prvenstvo pokazala uspješnom. Putin se nakon uspješne kampanje kandidirao za predsjednika te, nošen valom nacionalizma, po četvrti puta izabran sa 75 posto glasova. U proteklih je nekoliko godina, piše New York Times, Rusija nekoliko puta optužena da se miješa u tuđe izborne procese, truje neprijatelje nervnim agentima, radi invaziju na Ukrajinu i podržava okrutnu diktaturu u Siriji. Uspjela je pronaći svoje mjesto u centru svake geopolitičke krize i urote, od koje su sve važnije od nogometnog prvenstva.

Polovicom lipnja Rusi će na svom terenu zaigrati protiv Saudijske Arabije na prvoj utakmici prvenstva. Bez ikakvog talenta ili dobrih igrača te trenera Rusija nije neki veći uspjeh imala od 2008. i kvalificirala se samo zato jer domaćin automatski ulazi. Drugi su od kraja kada je riječ o uspjesima i bodovima, a manje od 20 posto Rusa misli da će uopće napredovati u natjecanju. Stotine će milijuna ljudi gledati utakmice, među njima i Amerikanci koji su tako bespoštedno ganjali FIFA-u. 

Osam godina kasnije Rusija je još jednom u centru istrage o korupciji i dosluhu, a istragu ovaj puta vodi Robert Mueller, koji je bio direktor FBI-ja za vrijeme FIFA istrage. Samo natjecanje, čak i nakon propasti osramoćenih institucija koja ga okružuju, i dalje je jako popularno, iako se mnogi pitaju kako je Rusija postala domaćin. Treba zapamtiti, kaže New York Times, da njima nije važno što se odigra na terenu jer oni su već pobijedili.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije