TRZAVICE MEĐU SAVEZNICIMA

Putin može biti zadovoljan. EU je bijesna na SAD: 'Oni najviše profitiraju od ovog rata'

BPA/REUTERS
25.11.2022.
u 20:59

Prijepor između dviju velesila izazivaju Bidenove subvencije i porezi za koje službeni Bruxelles tvrdi da prijeti uništenjem europskih industrija

Sve su veće napetosti između Europske unije i SAD. Neki od najviših dužnosnika Europske unije bijesni su na administraciju američkog predsjednika Joea Bidena i optužuju SAD da profitira na ratu, dok istovremeno europske zemlje pate. 

"Činjenica je, ako pogledate to trijezno, zemlja koja je najviše profitirala od ovog rata je SAD, jer oni prodaju više plina i po višoj cijeni i jer oni prodaju više oružju", kazao je viši dužnosnik za Politico. 

Eksplozivni stav neimenovanog dužnosnika podržavaju javno i privatno dužnosnici, diplomati i ministri diljem Unije, ukazujući na sve veću ljutnju u Europi zbog američkih subvencija koje prijete europskoj industriji. Kremlj će vjerojatno biti zadovoljan zbog sve otrovnije atmosfere među zapadnim saveznicima.

"Nalazimo se na povijesnom raskrižju", rekao je visoki dužnosnik EU-a, pritom tvrdeći kako zbog američkih subvencija industriji i visokih cijena energije se riskira okretanje javnog mnijenja protiv ratnih napora u Ukrajini i protiv savezništva sa SAD-om. 

"Amerika mora shvatiti da se javno mnijenje mijenja u mnogim zemljama EU", dodao je. Čelni čovjek europske diplomacije Josep Borrell pozvao je Washington da odgovori na zabrinutost Europe. 

"Amerikanci – naši prijatelji – donose odluke koje imaju ekonomski utjecaj na nas", rekao je u intervjuu za Politico.

Kamen spoticanja 

Prijepor između dviju velesila izazivaju Bidenove subvencije i porezi za koje službeni Bruxelles tvrdi da prijeti uništenjem europskih industrija. Unatoč formalnim primjedbama iz Europe, Washington do sada nije pokazao nikakve znakove povlačenja. Gospodarstvima država članica EU-a prijeti recesija, kao i inflacija te je intenzivan pritisak na opskrbu energiju zbog kojeg postoji realna mogućnost da će doći do njezine racionalizacije. 

Kako bi smanjile svoju ovisnost o ruskoj energiji, EU se okrenula američkom plinu, no cijena koju plaćaju je gotovo četiri puta veća od iste cijene goriva u Americi. S druge strane, znatni je i skok narudžbi za američku vojnu industriju jer europskim vojskama su sve slabije zalihe nakon što su poslale oružje Ukrajini. 
Francuski predsjednik Emmanuel Macron ustvrdio je kako visoke cijene plina nisu "prijateljske", a njemački ministar gospodarstva pozvao je pak Washington da pokaže više "solidarnosti" i pomogne u smanjenju troškova energije. Europski ministri i diplomati izrazili su frustraciju zbog načina na koji Bidenova vlada jednostavno ignorira utjecaj svoje domaće ekonomske politike na europske saveznike. Dužnosnici s obje strane su svjesni rizika kojeg sve toksičnija atmosfera može imati među saveznicima. 

"Prepirke su upravo ono što bi Putin želio", složili su se diplomati EU-a i SAD-a. Međutim, s druge strane veliki Bidenov paket Zakona za smanjenje inflacije izazvao je strah u europskim zemljama. Europski ministri gospodarstva bi trebali na sastanku u petak osmisliti kakve će hitne subvencije morati uvesti Europska unija kako si spasila svoju industriju i gospodarstvo. 

"Zakon o smanjenju inflacije vrlo je zabrinjavajući. Potencijalni utjecaj na europsko gospodarstvo je vrlo velik", rekla je nizozemska ministrica trgovine Liesje Schreinemacher. 

"SAD slijedi domaću agendu, koja je, nažalost, protekcionistička i diskriminirajuća prema američkim saveznicima", rekao je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula, inače čelni čovjek Europskog parlamenta za transatlantske odnose za Politico.

Jesu li saveznik ili ne? 

Unatoč energetskim nesuglasicama zbog cijena plina, službeni Bruxelles je 'počeo paničariti' tek kada je Washington najavio subvencije vrijedne 369 milijardi dolara za potporu zelenim industrijama prema Zakonu o smanjenju inflacije. "Zakon o smanjenju inflacije promijenio je sve", rekao je jedan europski diplomat i zapitao se: "Je li Washington još uvijek naš saveznik ili ne?" 

Iako je za Bidena zakon povijesno klimatsko postignuće, EU to vidi drugačije.  Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire ovog je tjedna čak optužio SAD da ide kineskim putem ekonomskog izolacionizma, pozivajući Bruxelles da i oni učine isto.   

"Europa ne smije biti posljednji Mohikanac", rekao je Le Maire, piše Politico.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?