kineski predsjednik u Moskvi

Putin: Kinesko-ruski odnosi na najvišoj točki u cijeloj povijesti dvije zemlje

Xi Jinping i Vladimir Putin
Reuters/PIXSELL
22.03.2023.
u 08:00

Putovanje kineskog predsjednika u Moskvu smatra se velikim poticajem za njegovog strateškog partnera Putina.

Kineski predsjednik Xi Jinping i Vladimir Putin sastali su se jučer u Kremlju. Kineski i ruski čelnici potpisali su niz dokumenata o "strateškoj suradnji" nakon, kako je Putin opisao, "uspješnih i konstruktivnih" razgovora koji su pokazali da su kinesko-ruski odnosi na "najvišoj točki" u "cijeloj povijesti naše dvije zemlje ”.

Putovanje kineskog predsjednika u Moskvu smatra se velikim poticajem za njegovog strateškog partnera Putina.

Dvojica čelnika jedan su drugog nazivali dragim prijateljima, obećali su gospodarsku suradnju i opisali odnose svojih zemalja kao najbolje ikada. Zajedničko priopćenje uključivalo je poznate optužbe protiv Zapada - da Washington potkopava globalnu stabilnost i da NATO upada u azijsko-pacifičku regiju.

Kad je riječ o Ukrajini, Putin je pohvalio Xija za mirovni plan koji je predložio prošlog mjeseca i okrivio Kijev i Zapad za njegovo odbacivanje.

"Vjerujemo da su mnoge odredbe mirovnog plana koje je iznijela Kina u skladu s ruskim pristupima i da se mogu uzeti kao osnova za mirno rješenje kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu. Međutim, do sada nismo vidjeli takvu spremnost s njihove strane", rekao je Putin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije