PROSVJEDI

Puigdemont ostaje u njemačkom pritvoru, Katalonci blokirali ceste

28.03.2018.
u 07:19

Prosvjednici su postavili barikadu od guma i transparente „Republika Katalonija sada“ i „Sloboda političkim zatvorenicima“

Bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont koji je uhićen u nedjelju na njemačko-danskoj granici na temelju španjolskog uhidbenog naloga, saslušan je pred njemačkim istražnim sucem u sjevernom gradu Neumünsteru. On mu je odredio ondje pritvor dok njemački suci ne odluče o izručenju Španjolskoj. 

Izručenje na čekanju

Nakon te odluke uslijedila je reakcija Katalonaca koji podržavaju nezavisnost, i to u obliku blokiranja dviju važnih katalonskih prometnica. Jedna cesta nalazi se na istoku blizu granice s Francuskom, a druga na zapadu blizu granice s drugom autonomnom pokrajinom Valencijom. Prosvjednici su postavili barikadu od guma i transparente „Republika Katalonija sada“ i „Sloboda političkim zatvorenicima“. Istodobno se dio prosvjednika, baš kao i dan prije, na ulicama Barcelone sukobio s policijom. Predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent sazvao je za srijedu sjednicu parlamenta na kojoj bi tri stranke za nezavisnost, koje imaju većinu mjesta u parlamentu, mogle potvrditi Puigdemonta za kandidata za predsjednika vlade Katalonije.

Madrid traži drugog kandidata

Te tri stranke poručile su da rade na načinu kako ga imenovati na tu funkciju.

On je vodio vladu Katalonije do 27. listopada kada je u katalonskom parlamentu izglasana uspostava samostalne Republike Katalonije. Španjolska vlada raspustila je tada regionalnu vladu te preuzela izravno upravljanje Katalonijom.

Španjolska vlada je u ponedjeljak poručila Torrentu da pronađe kandidata protiv kojeg se ne vodi sudski postupak. U subotu je počeo teći rok od dva mjeseca u kojem Katalonija mora dobiti novog predsjednika vlade ili će 5,5 milijuna Katalonaca na nove izbore.

Zagovornici neovisnosti nakon pritvaranja njihovih političkih vođa ponovno su tražili i od Europske komisije da izvrši pritisak na Madrid, no iz Bruxellesa je poručeno da se njihov stav nije promijenio te da katalonsko pitanje spada pod „unutarnji ustavni poredak Španjolske“.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?