švedski institut SIPRI

Proizvođači oružja u 2022. teško pratili potražnju

oružje
04.12.2023.
u 09:27

Europski proizvođači povećali su prihod za 0,9 posto, a glavni izvor bili su Airbus i KNDS.

Prihod vodećih proizvođača oružja blago se smanjio u 2022. godini budući da kapacitetima nisu mogli pratiti potražnju, izvijestio je u ponedjeljak švedski institut SIPRI. 

Prihod 100 vodećih proizvođača smanjio se lani za 3,2 posto, na 597 milijardi dolara, izračunao je Stockholmski institut za međunarodna mirovna istraživanja (SIPRI).

Ruska invazija na Ukrajinu i geopolitičke napetosti u svijetu stvorili su snažnu potražnju, ali brojni europski i američki proizvođači nisu uspjeli značajno povećati proizvodne kapacitete zbog nestašice radne snage, skoka troškova i poremećaja u opskrbi, objašnjava institut.

"Povrh toga, zemlje su nove narudžbe dostavljale pred kraj godine, pa se uzlet potražnje zbog vremenskog razmaka između narudžbi i proizvodnje nije očitovao u prihodima kompanija u 2022. godini", dodaju.

Manji prihod u 2022. pripisuju u prvom redu slabijim rezultatima američkih i ruskih kompanija.

Prihod američkih proizvođača oružja smanjio se lani za 7,9 posto, na 302 milijarde dolara, uglavnom zbog problema u nabavi i nestašice radne snage, utvrdili su.

Podaci o ruskim kompanijama "ekstremno" su pak ograničeni i samo dvije uključene su u izvješće, uz 12-postotni pad prihoda, na 20,8 milijardi dolara, navodi švedski institut. 

Europski proizvođači povećali su prihod za 0,9 posto, a glavni izvor bili su Airbus i KNDS.

Najsnažniji rast bilježile su kompanije na Bliskom istoku, za 11 posto, na 17,9 milijardi dolara, izračunao je SIPRI. Turski proizvođači izdvajali su se najvišom stopom rasta, od 22 posto, a izraelski najvećim iznosom, od 12,4 milijarde dolara.

"Bliskoistočne kompanije specijalizirane za tehnološki manje sofisticirane proizvode uspjele su u kraćem roku povećati proizvodnju i odgovoriti na snažan rast potražnje", objašnjava SIPRI-jev istraživač Diego Lopes da Silva, izdvojivši turski Baykar, proizvođača drona Bayraktar.

"Brojni proizvođači oružja imali su problema s prilagodbom ratnim sukobima visokog intenziteta", dodaje ravnateljica SIPRI-jeva odjela za istraživanje oružja Lucie Beraud-Sudreau.

Američke kompanije zadržale su prvo mjesto s polovinom udjela u ukupnom prihodu, a na drugom je mjestu skupina kineskih tvrtki s udjelom od 18 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije