UZ ISTE UVJETE

Produljen prekid vatre između Izraela i Hamasa: Trajat će još dva dana

Gaza
Reuters/Pixsell
27.11.2023.
u 19:25

Izrael je ranije rekao da će nakon četiri dana pauze svaki dodatni dan zahtijevati oslobađanje deset talaca, u zamjenu za 30 palestinskih zatvorenika

Četverodnevni prekid vatre između Izraela Hamasa, zaključen u okviru dogovora koji je u petak stupio na snagu, bit će produljen za dva dana, objavili su u ponedjeljak Katar i Hamas, što će omogućiti novo puštanje talaca iz Pojasa Gaze i palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora. Izrael se zasad još nije oglasio o produljenju primirja.

Dok bi inicijalni dogovor trebao isteći u utorak u 05,00 po GMT-ju, "Katar je objavio da je postignut dogovor o produljenju humanitarnog prekida vatre od dva dana u Pojasu Gaze", rekao je katarski ministar vanjskih poslova Madžed Al-Ansari na X-u.

Hamas je potvrdio da će prekid vatre biti produljen do četvrtka u 05,00 sati po GMT-u. Palestinski islamistički pokret objavio je u priopćenju za javnost "sporazum s katarskom i egipatskom braćom o produljenju privremenog humanitarnog primirja koje će trajati još dva dana uz iste uvjete kao i prethodni prekid vatre".

 

Sporazumu o prekidu vatre posredovao je Katar uz pomoć Sjedinjenih Država i stupio je na snagu u petak te je predvidio oslobađanje 50 od približno 240 talaca koje je oteo Hamas u zamjenu za puštanje 150 palestinskih zatvorenika iz zatvora u Izraelu. Obje strane već su pustile određen broj osoba, u Gazu su ušle stotine kamiona humanitarne pomoći, a u ponedjeljak je predviđena nova razmjena.

Na produljenje prekida vatre pozvali su ranije EU, NATO i američki predsjednik Joe Biden.

Izrael je ranije rekao da će nakon četiri dana pauze svaki dodatni dan zahtijevati oslobađanje deset talaca, u zamjenu za 30 palestinskih zatvorenika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?