Carmel Agius:

Presude Karadžiću i Šešelju u ožujku 2016.

Vojislav Seselj
09.12.2015.
u 19:12

Nakon sastanka koji je održao s generalnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom prošli tjedan, Carmel Agius se danas po prvi put obratio Vijeću sigurnosti UN-a.

Agius je izrazio zadovoljstvo što može izvjestiti da Međunarodni sud nastavlja ostvarivati napredak ka zacrtanom cilju. Napomenuo je da će presude u žalbenim postupcima u predmetima Stanišić i Simatović i Butare biti izrečene u prosincu 2015, nakon čega će pred Međunarodnim sudom preostati četiri prvostupanjska i dva žalbena postupka, priopćeno je u ICTY-ju.

On je također izvjestio da se prvostupanjski postupak u predmetu Mladić kao i žalbeni postupci u predmetima Stanišić i Župljanin i Prlić i drugi odvijaju prema planu, dok se očekuje da prvostupanjski postupci u predmetima Karadžić i Šešelj budu završeni krajem ožujka 2016. godine.

Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju je također obavjestio Vijeće sigurnosti da je prvostupanjski postupak u predmetu Hadžić privremeno obustavljen na razdoblje od tri mjeseca zbog zdravstvenog stanja optuženog. Žalbeno vijeće trenutno razmatra žalbu na odluku o privremenom obustavljanju postupka.

Agius je potvrdio da se Međunarodni sud suočava s ozbiljnim izazovima, među kojima su odlazak zaposlenih i moral osoblja, i naglasio da za ta pitanja mora biti pronađen odgovor ukoliko Međunarodni sud želi ispuniti svoj krajnji cilj zatvaranja 2017. godine. Predsjednik je pružio uvjeravanja Vijeća sigurnosti da se primenjuju sve moguće mjere kako bi se odgovorilo na uzroke potencijalnih odlaganja, i odao počast aktualnim naporima sudaca i zaposlenih da okončaju pravosudni rad što je prije moguće.

Zaključujući svoje izlaganje, Agius je podsjetio Vijeću sigurnosti da prepreke s kojima se Međunarodni sud suočava ne smiju ni na koji način umanjiti njegova ogromna dostignuća u borbi protiv nekažnjivosti i postavljaju globalnih standarda za međunarodno krivično pravo. Ponovio je da je, uz kontinuiranu podršku i ohrabrenje država članica UN-a, Međunarodni sud posvećen ispunjenju svog mandata i osiguravanju svog efikasnog i neometanog zatvaranja do kraja 2017. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije