U 90. godini

Preminuo bivši agent FBI-a i jedna od glavnih osoba iz afere Watergate

31.03.2021.
u 11:38

G. Gordon Liddy, bivši agent FBI-a i jedna od najvažnijih osoba iz afere Watergate, preminuo je u 90. godini.

Ovu informaciju je potvrdio njegov sin, koji je naveo da je Liddy umro u Virginiji, bolovao od raznih bolesti te da njegova smrt nije bila povezana sa zarazom koronavirusom. Istaknuo je i to da je Liddy prije tri tjedna primio cjepivo protiv koronavirusa.

Liddy, koji je radio u Odboru za reizbor tadašnjeg američkog predsjednika Richarda Nixona, poznat je po tome što je nadzirao provalu u sjedištu Demokratskog nacionalnog odbora u uredskom kompleksu Watergate u noći na 17. lipnja 1972. godine.

"Svakako žalim zbog toga što misija nije uspjela. Tokom Watergatea sam se zabavio kao nikada u životu i radio sam ono što većina muškaraca može samo sanjati", rekao je tada Liddy, piše CNN.

Osuđen je zbog sudjelovanja u organizaciji te za provalu, zavjeru i prisluškivanje. Prvo je dobio 20 godina zatvorske kazne koju je budući predsjednik Jimmy Carter smanjio na osam, ali je na kraju odslužio četiri i pol.

Liddy je nakon izlaska iz zatvora pokrenuo radijsku emisiju, a okušao se i u glumi. Prema političkom uvjerenju je bio konzervativac, a i nakon presude se bavio republikanskom politikom, prikupljao je i sredstva za kampanju republikanca Johna McCaina te pozvao američke vlasti da se povuku iz NATO-a.

Podsjetimo, afera Watergate je politička afera u SAD-u koja je trajala od 1972. do 1974. godine i koja je rezultirala ostavkom američkog predsjednika Richarda Nixona. U lipnju 1972. godine bila je spriječena provala u glavno sjedište Demokratske zgrade, u bloku zgrada Watergate u Washingtonu.

U istrazi koja je nakon toga pokrenuta i pomagana pisanjem novinara, otkriveno je da je provala pokrenuta u krugu Nixonovih saradnika.

Namjera je bila postavljanje uređaja za prisluškivanje u sjedište stranke radi otkrivanja predizbornih planova njezinih dužnosnika.

Dio vodstva Republikanske stranke, uključujući Nixona i neke njegove najbliže suradnike, nastojao je zataškati slučaj i ometati sudsku istragu.

U siječnju 1973. godine osuđeno je više učesnika afere, a nakon toga je razotkriveno i Nixonovo sudjelovanje u pokušaju njenog prikrivanja.

Nakon istraga posebnog senatskog odbora i posebnog tužitelja pokrenut je postupak za Nixonovu smjenu te je on 9. kolovoza 1974. godine bio prinuđen dati ostavku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?