HRVATI U SVIJETU

Predsjednik Čilea nije jedini važni političar hrvatskih korijena u svijetu: Evo gdje su Hrvati sve vladali

Reuters
20.12.2021.
u 18:11

Hrvati su na važne funkcije najviše dolazili u Južnoj Americi i SAD-u.

Novi predsjednik Čilea Gabriel Boric samo je jedan od uspješnih političara hrvatskog porijekla diljem svijeta, pa i u samom Čileu. Nedavno je u Hrvatskoj boravio čileanski ministar obrane hrvatskih korijena Baldo Petar Prokurica, a demokršćanski političar progresivnih uvjerenja Radomiro Tomic Romero, koji je umro 1992., zamalo nije postao predsjednik Čilea još 1970. godine, kada ga je pobijedio Salvador Allende, koji je kasnije stradao u puču. Hrvatske korijene imao je i bivši predsjednik Argentine Nestor Kirchner, a njegova majka bila je čileanska Hrvatica Ana Maria Juana Ostoic Dragnic.

Bolivijski veleposjednik i multimilijarder Branko Marinković, koji je pokrenuo velike prosvjede protiv bivšeg bolivijskog predsjednika Eva Moralesa, također je hrvatskog porijekla. I među političarima u Sjevernoj Americi, u SAD-u i Kanadi, ima onih hrvatskog porijekla.

Poznati i uspješni američki demokratski političar Mark Begich, bivši senator iz Aljaske i gradonačelnik Anchoragea, također ima hrvatske pretke, kao i njegov stranački kolega, bivši zastupnik u Zastupničkom domu Kongresa i bivši gradonačelnik Clevelanda Dennis Kuchinich, čiji se otac odselio u Ameriku iz ličkog sela Podlapače.

Republikanac John Kasich, bivši zastupnik u Zastupničkom domu i bivši guverner države Ohio, ugledni je republikanac koji je 2016. sudjelovao i u utrci za republikansku predsjedničku nominaciju, koju je kasnije osvojio Donald Trump.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije