hrvatsko tržište

Povučen proizvod u kojem je pronađena bakterija koja može dovesti do paralize moždanih živaca

trgovina
12.07.2023.
u 20:31

Riječ je o dimljenom filetu lososa koji nije u skladu s Uredbom Komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu

Državni inspektorat Republike Hrvatske povukao je s polica trgovina Finissima dimljeno filet lososa od 100 grama, a razlog je utvrđena bakterija Listeria monocytogenes. Kako su naveli iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Losos je pakiran 14. lipnja, a rok upotrebe mu je do 29. srpnja 2023. godine. Proizvođač je tvrtka Ancora Nouva iz Srbije, dok ga na tržište stavlja Konzum. Zbog iste je bakterije u svibnju bio opozvan prozivod Premium losos graved dimljeni od 100 grama čiji je proizvođač  BEK-pušnica d.o.o. iz Kaštel Novog, a koji se mogao pronaći na policama SPAR-a. Listeria monocytogenes otkrivena je i u travanju u kajmaku čije je podrijetlo u Austriji. 

Kako piše portal Danica.hr, zabilježeno je najmanje sedam slučajeva hitnog povlačenja raznih prehrambenih proizvoda zbog kontaminacije tom bakterijom u Hrvatskoj. Najčešće se radi o ribi, uključujući tunu i pastrvu, kao i o kobasicama poput jegera i češnjovki. 

Bakterija Listeria monocytogenes često izaziva infekciju središnjeg živčanog sustava te ima posebnu sklonost invaziji moždanog tkiva i ovojnica mozga, upozoravaju infektolozi. Zaraza bakterijom može dovesti i do paralize moždanih živaca i udova, kao i do meningitisa, upale mozga, odnosno encefalitisa te smrti. Liječi se specifičnim antibioticima. Hrvatski infektolozi ističu da se, bez obzira na terapiju, ukupna stopa smrtnosti od bakterije kreće između 20 i 30 posto.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?