bez znakova bolesti

Potvrđeno: Virus u Njemačkoj prenio asimptomatičan nositelj

Annegret Hilse/REUTERS/PIXSELL
05.03.2020.
u 09:40

Prije pojave simptoma, bio je na sastancima s kineskim poslovnim partnerima

Ugledni časopis The New England Journal of Medicine objavio je rad grupe njemačkih znanstvenika u kojem se opisuje kako je u Njemačkoj po prvi puta zabilježen slučaj širenja zaraze novim koronavirusom COVID-19 od strane asimptomatičnog nositelja.

Asimptomatičan nositelj je onaj koji ne pokazuje znakove bolesti, ali ima virus i može ga proširiti. Do sada nije bilo sasvim jasno kolika je mogućnost takvog širenja zaraze. Dakle, 33-godišnji inače zdravi poslovni čovjek 24. siječnja prijavio je lagane upalu grla i groznicu te mialgiju. Sljedećeg dana razvila mu se temperatura od 39.1 Celzija zajedno s kašljem. Do večeri sljedećeg dana počeo se osjećati bolje te se 27. siječnja vratio na posao.

Prije pojave simptoma, bio je na sastancima s kineskim poslovnim partnerima u svojoj tvrtki nedaleko Münchena na 20. i 21 siječnja. Poslovna partnerica iz Shanghaija stigla je u Njemačku između 19. i 21. siječnja. Za boravka se osjećala dobro i nije iskazivala simptome infekcije no razboljela se pri povratku avionom u Kinu gdje je 26. siječnja, nakon povratka iz Njemačke, testirala pozitivno na novi koronavirus COVID-19.

Sljedećeg dana obavijestila je svoju tvrtku o bolesti. Počela je potraga za osobama s kojima je kontaktirala te je njezin njemački poslovni partner smješten u Odjel za infektivne bolesti u Münchenu zbog dalje procjene. Kod prvog pregleda bio je zdrav, nije prijavio nikakve ranije ili kronične bolesti te nije putovao u periodu od 14 dana prije pojave simptoma. No, qRT-PCR testovi pokazali su da je ipak pozitivan na COVID-19.

Ponovljeni test pokazao je čak i visoku zaraženost. Na 28. siječnja još tri zaposlenika njegove tvrtke testirali su pozitivno na novi koronavirus COVID-19. Kod tih pacijenata samo je jedan imao kontakt s nositeljem, kineskom partnericom, druga dva imala su dodira jedino s njemačkim poslovnim čovjekom, vlasnikom tvrtke. Sva su tri zaražena djelatnika poslana u izolaciju na promatranje.

Nitko od četvero zaraženih nije do sada pokazao znakove ozbiljne bolesti. Dakle, bolest je prenošena za perioda inkubacije kod nultog pacijenta, kineske poslovne žene, a virus je i dalje bio prisutan nakon što je bolest prošla. Činjenica da asimptomatične osobe mogu biti potencijalnim izvorom COVID-19 može zahtijevati ponovljenu procjenu dinamike prijenosa u sadašnjem izboju. U tom kontekstu, otkriće novog koronavirusa COVID-19 i visoka zaraženost pacijenta 1, njemačkog poslovnog čovjeka, podižu zabrinutost oko produžene prisutnosti COVID-19 nakon oporavka od bolesti iako autori rada, grupa njemačkih znanstvenika, navodi da je za konačnu potvrdu potrebno provesti još testiranja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?